Aden'de 'Husi' alarmı

Aden'de 'Husi' alarmı

DÜNYA Haberleri

Yemen'in Aden kentindeki geçici cumhurbaşkanlığı sarayına hava saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, savaş uçakları tarafından düzenlenen saldırıda, Aden'deki geçici cumhurbaşkanlığı sarayı ve çevresine 3'ten fazla füze düştü.
Emniyet kaynakları ise uçaksavarlar tarafından Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) kontrolündeki Ed-Deylemi Askeri Üssü'nden havalandığı düşünülen uçaklara ateş açıldığını kaydetti.
"CUMHURBAŞKANI HADİ KAÇMAK İSTİYOR"
Öte yandan, Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, El-Mesire televizyonuna yaptığı açıklamada,"(Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur) Hadi, Aden'den hava veya deniz yoluyla kaçmak için fırsat arıyor" iddiasında bulundu.
Ülkenin güneyindeki Aden kentini ele geçirmeye çalışan Husiler, Hadi'yi yakalayan kişiye 93 bin dolar para ödülü vereceklerini duyurmuştu.
Husi Ensarullah Örgütü, Yemen'in en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki El-Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini bugün ele geçirmişti.
ADEN'DE HALK EVİNE KAPANDI, OKULLAR TATİL EDİLDİ
Yemen'in güneyindeki Aden kentinin 50 kilometre yakınındaki Lahic kentini kontrol altına alan Husilerin sıradaki hedef olarak Aden'i belirlemesi ile birlikte halk evlerine kapandı.
AA muhabirinin Aden'deki yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre, Yemen'in güneyindeki Aden kentine kadar ulaşan Husi Ensarullah Hareketi milislerinin tehdidi nedeniyle Aden şehir merkezinde gergin bekleyiş sürüyor. Aden Milli Eğitim il Müdürlüğü'nün, okulları ''acil koduyla'' tatil ettiği belirtildi. Sabah erken saatlerde Aden çevresinde yaşanan askeri hareketlilik nedeniyle alınan kararın ardından, ilköğretim-lise ve üniversiteler ikinci bir karara kadar okullar tahliye edildi.
Halkın evlerine kapanıp işyerlerini kapattığı belirtilirken, bazı vatandaşların günler öncesinden gıda stokladığı ifade edildi.
Aden kentinde yaşanan bu alarm durumu ile birlikte halk paniğe kapılırken, Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin "Tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeyi" söylediği belirtildi.
HADİ'NİN, "ADEN'DEN KAÇTIĞI" İDDİLARI YALANLANDI
Hadi'nin ülkeden kaçtığı yönündeki haberler yalanlayan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ensarullah Hareketi (Husiler) militanlarının Aden'e yaklaşması üzerine ülkeden ayrıldığı yönünde medyada yer alan haberlerin gerçek dışı olduğunu belirtti.
Kaynaklar, "Hadi'nin Husiler'in Aden sınırına yaklaşması üzerine kentteki başkanlık sarayından ayrıldığını ve güvenli bir bölgeye nakledildiğini" ifade etti.
HALK KOMİTELERİ'NİN, KENTİN KUZEY GİRİŞİNDEN ÇEKİLDİĞİ İDDİALARI
Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı Halk Komiteleri'nin Ensarullah Hareketi (Husiler) militanları ile çatışmaya girmeden kentin kuzey girişinden çekildiği iddia edildi.
Öte yandan, Dali kentinde Husi Ensarullah Hareketi ile Güney Hareketi'ne bağlı Halk Komiteleri arasında çıkan çatışmalarda 10 Husi militanın öldüğü bildirildi.
Husileri destekleyen ordu birlikleri ise Dali kentinin kuzeyini tank ve topçu ateşiyle vurdu.
SAVUNMA BAKANI SUBEYHİ VE LAHİC KOMUTANI RECEB KAÇIRILDI
Öte yandan Yemen Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti Tugay Komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdığı iddia edildi.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husi militanlar, Savunma Bakanı Mahmud es-Subeyhi ve Lahic kenti Tugay Komutanı Tuğgeneral Faysal Receb'i kaçırdı. Militanların, Subeyhi ve Tuğgeneral Receb'i bilinmeyen bir yere götürdüğü ifade edildi.
HADİ'DEN BM'YE VE ARAP ÜLKELERİNE ACİL YARDIM ÇAĞRISI
Hadi, Husiler'in Aden'e doğru ilerleyişi sebebiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurarak, Husilerin ilerlemesini durdurmak için "gönüllü ülkelerin" askeri müdahalesine izin veren bir BMGK kararı almasını talep etmişti.
Hadi, BMGK Başkanlığı'na gönderdiği mektubunda, Husilerin, Aden ve diğer güney bölgelere askeri ilerleyişini sürdürdüğünü belirterek, Yemen'in "bağımsızlığı ve egemenliğini koruma sorumluluğu olan meşru lideri" olarak BM Güvenlik Konseyi'nden yardım istediğini kaydetmişti.
Hadi, mektubunda, anayasal sorumlulukları kapsamında Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Arap Birliği Genel Sekreterliği'ne askeri müdahale de dahil her türlü yardımı yapmaları için talepte bulunduğunu dile getirerek, BM Güvenlik Konseyi'nden Yemen halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmesini istemişti.
ADEN'İN KAPISI LAHİC
Husiler, Yemen'in güneyindeki Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki 31 bin nüfuslu Lahic'i ele geçirmişti. Kent, kuzeyi kontrol eden Husiler ile güneye egemen olan merkezi yönetim ve Sünni aşiretler arasında stratejik önem taşıyor.
Geçen yıl başkent Sana, Amran ve Hudeyde kentlerini ele geçirerek kuzeyden güneye doğru yayılmacı bir strateji izleyen Ensarullah örgütü, Lahic'den sonra, Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin Husilere karşı geçici olarak yönetim merkezi ilan ettiği Aden kentini ele geçirmeyi hedefliyor.
Ensarullah Hareketi, daha önce de Taiz kentine girmiş ancak şehrin kontrolünü tamamıyla sağlayamamıştı.
Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin Ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından, başkent Sana'yı elinde bulunduran Husiler, 6 Şubat'ta meclisi feshettiğini duyurmuştu. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi, ''darbe" olarak nitelendirilmişti.
Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta güneydeki Aden'e gitmiş ve burada cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini ve Aden'in geçici yönetim merkezi olduğunu açıklamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...