Bakan Yılmaz'dan çok sert açıklama

/ Kaynak: AA
Bakan Yılmaz'dan çok sert açıklama

Politika Haberleri  / AA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dağlıca'daki taciz ateşine misli ile karşılık verileceğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dağlıca'da taciz ateşi olduğunu belirterek, "Ancak bu, bu dönem yapılmış bir şey değil. Dönem dönem taciz atışı yapılmakta. Silahlı kuvvetlerimiz bu yapılan taciz ateşine misliyle karşılık vermektedir. Çözüm Süreci devam edecektir, taciz atışları olursa da silahlı kuvvetlerimiz misliyle karşılık verecektir" dedi.

nbsp;Yılmaz, TBMM Genel Kurulunda görüşülen "torba kanun teklifinin" 2. nbsp; bölümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
nbsp;
nbsp;İktidara geldikleri 2002'de ülke nüfusunun 66 milyon, işsizlik nbsp; oranının ise yüzde 10'un üzerinde olduğunu belirten Yılmaz, nüfusun 10 milyon nbsp; artmasına rağmen işsizlik oranının yüzde 9 küsur olduğunu söyledi.
nbsp;
İsmet Yılmaz, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen'in, kendisine nbsp; yönelik kullandığı "milli sıvışma bakanı" sözüne yanıt verdi. Yılmaz, "Çok ayıp nbsp; bir söz. Kem söz sahibine aittir. Bu sizi yüceltmez ki. Yazıklar olsun, hem nbsp; milliyetçi olacaksınız hem de..." dedi. Bakan Yılmaz, bu sözleri söylerken, ayağa nbsp; kalkarak ön sıraya gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP Manisa nbsp; Milletvekili Erkan Akçay ve MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ile tartıştı.
nbsp;
Yılmaz, "(Sinagog açılışında olay çıkar) diyor. Yani sinagog nbsp; açılışında olay çıkar demesi, 'sinagog açılışında olay çıksa iyi olur, kimse nbsp; çıkarmazsa biz çıkartacağız' demek. Doğru değildir bu, yanlıştır bu tabirler. Bu nbsp; ülkenin Hristiyan vatandaşları da var, Yahudi vatandaşları da var, Müslüman nbsp; vatandaşları da var. Herkesin burada ibadet etme hakkı vardır. Birine ibadet nbsp; hakkını tanıyıp da diğerine tanımazsan doğru olmaz. Bunu soru sorma hakkın nbsp; nereden icap etti? Olay çıkartıyorsun" dedi.
nbsp;
nbsp; Türk Bayrağı'nı Suriye'de dalgalandırdıklarını belirten Yılmaz, "Bir nbsp; başka yerde bayrak inmeden, diğer yerde dalgalandırdık" ifadesini kullandı.
nbsp;
Bakan Yılmaz, Dağlıca'da taciz ateşi olduğunu kaydederek şunları nbsp; söyledi:
nbsp;
"Ancak bu, bu dönem yapılmış bir şey değil. Dönem dönem taciz atışı nbsp; yapılmakta. Silahlı kuvvetlerimiz bu yapılan taciz ateşine karşı misliyle nbsp; karşılık vermektedir. Çözüm Süreci milletin projesidir. Biz milletin projesinin nbsp; takipçisiyiz. Milletin çoğunluğu da bu Çözüm Süreci'ni takip ediyor, bundan şüphe nbsp; yok. Dolayısıyla da gerek Başbakan Yardımcımızın açıklamasını gerekse nbsp; diğerlerinin açıklamasını bu doğrultuda anlamak lazım. Çözüm Süreci devam nbsp; edecektir, taciz atışları olursa da silahlı kuvvetlerimiz misliyle karşılık nbsp; verecektir."
nbsp;
"Uzman erbaşlar ve erbaşların sorunları ile ilgili" soruyu da nbsp; yanıtlayan Yılmaz, şunları kaydetti:
nbsp;
nbsp; "Görevdeki ve emekli Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin yaşamlarını nbsp; daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri için özlük haklarına yönelik çalışmalar, nbsp; ülkemizin şartları ve çağdaş uygulamalar dikkate alınarak, bir sistem bütünlüğü nbsp; içinde incelenmektedir. Statü ayırımı gözetilmeksizin özellikle küçük rütbeli nbsp; personelin lehinde olacak şekilde bir oran da çıkardılar. Gerek paşalar gerek nbsp; subaylar gerekse de astsubaylara kadar, inanın bizim dönemimizde en az maaş alana nbsp; en fazla..."
nbsp;
nbsp;Bakan Yılmaz, Yüksekova'daki 3 şehitle ilgili olarak, "Bize verilen nbsp; bilgiye göre... Genelkurmay'dan her olayla ilgili mutlaka bilgi aktarılır. nbsp; Bunların faillerinin yakalandığını ancak olayın içerisinde farklı olan bir veya nbsp; iki failin de kaçak halinde olduğunu ama asıl faillerin yakalandığını nbsp; düşünüyorum" diye konuştu.
nbsp;
nbsp; "EGAYDAAK'ların bir kısmı üzerinde Yunanistan'ın fiili uygulamaları nbsp; vardır"
nbsp;
nbsp; Yılmaz, "Ege adaları" ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
nbsp;
"Lozan Barış Antlaşması'nın 12. maddesi ve Paris Barış Antlaşması'nın nbsp; madde 14 hükümlerine göre, egemenlikle devredilenler dışında hiçbir adanın nbsp; egemenliği antlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiştir. Bu ada, adacık ve nbsp; kayalıkların egemenliği Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne intikal nbsp; etmiştir. Hukuken EGAYDAAK (Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan'a Devredilmemiş nbsp; Ada, Adacık ve Kayalıklar) Türkiye'nin hakimiyetindedir. Antlaşmalarla nbsp; gerçekleştirilen bu düzenlemeye karşılık EGAYDAAK'ların bir kısmı üzerinde, nbsp; başından beri Osmanlı'dan bugüne gelinceye kadar, Yunanistan'ın fiili nbsp; uygulamaları vardır. Ancak fiili devlet uygulamaları onların yasal ve hukuki nbsp; statülerini değiştirmez. Bu, uluslararası mahkemelerin de vermiş olduğu karardır. nbsp; Dolayısıyla bu durumda, EGAYDAAK Türkiye Cumhuriyeti egemenliğindedir. EGAYDAAK nbsp; üzerindeki mevcut olan fiili Yunan uygulamaları, statüyü değiştirmez. Siz, nbsp; 'burayı Yunanistan'a verdi' diye, Yunanistan lehine görüş bildiriyorsunuz. Çok nbsp; şükür ki iktidarda değilsiniz. Eğer iktidarda olsaydınız, sizin bu sorularınızı nbsp; alarak Yunanistan uluslararası mahkemelerde kullanırdı."
nbsp;
nbsp;Bu sözlerinin ardından İsmet Yılmaz ile MHP'li milletvekilleri nbsp; arasında tartışma yaşandı. Ayağa kalkan MHP Grup Başkanvekili Vural, "Bakan özür nbsp; dilesin" dedi.
nbsp;
nbsp;Tekrar söz alan Bakan Yılmaz, "Fiili uygulamalar egemenlik durumunu nbsp; değiştirmez. Uluslararası antlaşmalar bunu söylüyor. Daha ne istiyorsunuz?" diye nbsp; karşılık verdi.
nbsp;
nbsp;Tartışmanın uzaması üzerine, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime nbsp; ara verdi.
nbsp;
"Türkiye'nin toprağını koruyamayacak bir iradeye sahip olduğunu nbsp; ifade etmiştir"
nbsp;
nbsp;Aranın ardından söz alan Oktay Vural, "Milli Savunma Bakanı, Türkiye nbsp; Cumhuriyeti Devleti'nin uluslararası haklarını ve toprağını koruyamayacak bir nbsp; iradeye sahip olduğunu maalesef ifade etmiştir. 16 adanın Türkiye'nin olmasına nbsp; rağmen Yunanistan'ın fiili işgalini engelleyememiş ve defakto bir durumu maalesef nbsp; hukukileştirecek bir noktaya kadar götürmüştür. Bu kabul edilecek bir konu nbsp; değildir. Oradaki ada ne kadar bizimse Diyarbakır'ı da Edirne'si de Trabzon'u da nbsp; bizimdir. Buradaki fiili durumu, Milli Savunma Bakanı geçiştiriyorsa ne nbsp; yapacağız? Türkiye'yi kim savunacak" değerlendirmesinde bulundu.
nbsp;
MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ise adalarla ilgili durumun nbsp; sıradan bir olay olmadığını belirterek, Yunanistan'ın fiili durumunun ne zamandır nbsp; devam ettiğini sordu. nbsp; Bakan Yılmaz da milli konularda birlik ve beraberlik içinde olunması nbsp; gerektiğine işaret etti.
nbsp;
Yılmaz, şunları kaydetti:
nbsp;
nbsp; "Adalarla ilgili fiili uygulama, cumhuriyetin kurulduğu andan itibaren nbsp; başlamıştır. Milli meseleleri tek tek söylersek olaki farklı noktaya gider. nbsp; Cumhuriyetin kurulduğu günden bu güne devam ediyor. Ancak biz diyoruz ki fiili nbsp; uygulamalarınız, egemenlik, hukuken tanınmış hakkı ortadan kaldırmaz. Siz de nbsp; diyorsunuz ki 'Cumhuriyetin kurulduğu andan bu ana kadar olan fiili uygulamalara nbsp; karşı müdahalenizi yapın.' Bizim dönemimizde hiçbir fiili uygulama olmamıştır. nbsp; Bizden önceki dönemlerde olan fiili uygulamaların da Türkiye'nin Osmanlı nbsp; İmparatorluğu'ndan doğan egemenlik haklarının hiçbirisini ortadan kaldırmadığını nbsp; söylüyoruz."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...