Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Suriye'ye giden gençler Türkiye'nin değil, İngiltere'nin sorunudur'

/ Kaynak: AA
'Suriye'ye giden gençler Türkiye'nin değil, İngiltere'nin sorunudur'

DÜNYA Haberleri  / AA

'Türk hükümetine, polisine ve yetkililere İngiliz vatandaşlarının Suriye'ye gidişlerini önlemek konusunda yaptıkları işbirliğinden dolayı minnettarım'

Türkiye'de temaslarda bulunan İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz, terör örgütü DAEŞ'e katılmak amacıyla Suriye'ye giden İngiliz gençlerle ilgili Türk hükümetiyle yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Suriye'ye giden gençler konusu, Türkiye'nin sorunu değil, İngiltere'nin sorunudur. Bu soruna İngiltere bir çözüm bulmalıdır" dedi.
Komisyonun bugün yayınlayacağı "Terörle Mücadele: Yabancı Savaşçılar" başlıklı rapor öncesi Türkiye'de günü birlik temaslarda bulunan Vaz, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. İşçi Partili milletvekili Vaz, raporun hazırlanması çerçevesinde yaptığı Türkiye temaslarında, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil ve İngiltere Büyükelçiliği yetkililerinin de aralarında bulunduğu çeşitli yetkililerle görüştüğünü dile getirdi.
"İngiltere, toplum ve aileler, genç kız ve erkeklerin Türkiye üzerinden Suriye'ye gidip, savaşmalarını engellemek için daha fazla şey yapmalıdır" diyen Vaz, önlem almanın her zaman en iyi politika olduğunu, dolayısıyla toplumların uyarılması gerektiğini kaydetti.
Üç İngiliz genç kızın geçen ay Türkiye üzerinden DAEŞ'e katılmak için Suriye'ye gitmesinden dersler çıkarıldığını ifade eden Keith Vaz, şunları söyledi:
"Seyahatim sırasında, Türkiye ile İngiltere arasındaki uçuşlarda havaalanlarında yoğun önlemlerin alındığını farkettim ve gördüm. Dolayısıyla artık İngiltere'den Suriye'ye gitmek amaçlı Türkiye'ye seyahat etmek daha zor ve daha da zorlaşacaktır. Türk hükümetine, polisine ve yetkililere İngiliz vatandaşlarının Suriye'ye gidişlerini önlemek konusunda yaptıkları işbirliğinden dolayı minnettarım. Türkiye'nin ve diğer ülkelerin yardımı olmadan İngiliz gençlerin Suriye'ye gidişlerini durduramayız."
- "Ulusal yardım hattı" önerisi -
Başkanı olduğu komisyonun bugün yayınlanacağı "Terörle Mücadele: Yabancı Savaşçılar" raporunda, üç genç kızla ilgili olayda mevcut sistemin etkin şekilde çalışmadığının ortaya çıktığına dikkati çekeceklerini anlatan Vaz, "Ancak son dönemde, mesela üç genç erkeğin Türkiye'de yakalanıp, İngiltere'ye gönderilmesinde sistem işe yaramıştır. Dolayısıyla gelişme kaydedildiğini görüyoruz" dedi.
Raporda ayrıca, İngiltere'de ebeveynlerin tavsiye ve yardım alabilecekleri bir ulusal telefon yardım hattının oluşturulması önerisinde bulunacaklarını belirten Vaz, ülkede mevcut "terörle mücadele telefon hattının" yeterli olmadığını savundu.
Keith Vaz raporda, daha önce dile getirdiği bir öneriye de yer verileceğini ve Türkiye'nin gerekli ve faydalı görmesi halinde İngiliz polisinin Türkiye'deki havaalanlarına yerleştirilmesi tavsiyesinde bulunacaklarını kaydetti. Vaz, "Bunun iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz ama tabii buna karar verecek olan Türk yetkililerdir. Bu Türkiye'nin sorunu değildir, İngiltere'nin sorunudur ve bu soruna İngiltere bir çözüm bulmalıdır" diye konuştu.
THY'nin yaptığı işbirliğinden duydukları memnuniyeti de dile getiren Vaz, "THY sonuçta bir havayolu şirketidir, polis ya da göç memuru değildir. THY, elinden geleni yapıyor ve gerekli önlemleri alıyor" dedi.
İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu üyeleri bugün yayımlanacak rapor kapsamında, İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, üç genç kızın aileleri, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve Londra Polis Teşkilatı Başkanı Sir Bernard Hogan-Howe'a bu ay başında sorular yöneltmişti.
İngiltere'den Suriye'ye ve Irak'a yaklaşık 600 İngiliz vatandaşının DAEŞ saflarında savaşmak için gittiği tahmin ediliyor. Gidenler arasında genç kızlar ve kadınlar da bulunuyor.
1987'den beri milletvekili olan 58 yaşındaki Vaz, İngiliz Parlamentosu'nda en uzun süredir görev yapan Asya kökenli parlamenter olarak biliniyor ve 2007 yılından bu yana da İçişleri Komisyonu'nun başkanlığını yürütüyor. İçişleri Komisyonu'nun, Muhafazakar Parti'den 5, İşçi Partisi'nden 5, Liberal Demokrat Parti'den bir milletvekili olmak üzere toplam 11 üyesi bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...