'Binden fazla sivil hayatını kaybetti'

/ Kaynak: AA
'Binden fazla sivil hayatını kaybetti'

DÜNYA Haberleri  / AA

İnsan Hakları İzleme Örgütü: 'Nijerya'da yıl başından bu yana Boko Haram örgütünün neden olduğu şiddet olaylarında binden fazla sivil öldü'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Nijerya'nın kuzeydoğusunda yıl başından bu yana Boko Haram terör örgütünün neden olduğu şiddet olaylarında binden fazla sivilin öldüğünü bildirdi.
Kuruluşun raporunda, "görgü tanıklarının ifadeleri ve basında yer alan haberler temel alındığında Boko Haram militanlarının saldırılarında 2015 yılında Nijerya'nın kuzeydoğusunda binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği" belirtildi.
Raporda, Boko Haram'ın, şubat ayından bu yana Nijerya'nın kuzeydoğusunun yanı sıra Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar düzenlediği, köylere kasten saldırdığı, toplu katliam ve adam kaçırma eylemlerine başvurduğu kaydedildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Nijerya'nın kuzeydoğusunda yılın ilk üç ayında ölen sivillerin sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtirken, "2014 yılı boyunca Nijerya'nın bu bölgelerinde en az 3 bin 750 sivilin hayatını kaybettiğini" açıkladı. Raporda, örgütün, bölgede yılın ilk çeyreğinde kadın ve çocukları kullandığı iddia edilen yedi intihar saldırısı düzenlediği ifade edildi.
Kuruluş raporda ayrıca Boko Haram'ın, okullar ve sivillere ait meskenler gibi hassas hedeflere saldırı düzenlemesini ve Nijerya ordusunun okulları askeri üs olarak kullanmasını eleştirdi.
Nijerya ordusunun Boko Haram'a karşı düzenlediği operasyonlar sırasında sivilleri korumak için tüm önlemleri almakta başarısız olduğu belirtilen raporda, Boko Haram'ın işlediği savaş suçlarının uygun biçimde soruşturulması ve sorumluların yargılanması gerektiği kaydedildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Nijerya hükümetine, ordunun operasyon düzenlediği bölgelerde suistimallerde bulunduğu iddialarını araştırması çağrısında bulundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...