BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Benim güneş koruyucum nerede?

Benim güneş koruyucum nerede?

İndiiim haavuz baaşınaa, Bir kız çıktııı karşıma, “Sevdaa?” nedir bilmedim, Güneşleneyim derken kız olmuş kömür karaaa!



İndiiim haavuz baaşınaa, Bir kız çıktııı karşıma, “Sevdaa?” nedir bilmedim, Güneşleneyim derken kız olmuş kömür karaaa! Kakao yağı sürmüş boynuna, sırtına; bronz olacağına görüntüsü tüp patlamış gibi suratına... Sevmem ben öyle şey. Bronzlaşmam, enginar yemem, perşembeleri sahneye çıkmam... Nayır Ferit! Biz ayrı dünyaların insanıyız. Sen, yirmi koruma faktörlü güneş kremi satan bir eczanenin üst katında yaşıyorsun. Ben ise plaj çantasında paket kâğıtları ve daha iyi çeksin diye sehpa antenlerine tutturulan çatalları biriktiren, bronz pigment fakiri bir kızım. Ferit? Pıtt! Allahım bir de kör oldum! Ne diyorum ben yaa? Evde güneş geçti başıma. Hayır, güneşe düşman değilim. Bilakis D vitaminine tüm omurgalıların ihtiyacı var. Ancak bana dokunuyor, dokunduğu an kızartıyor ve ben postiş takılmış ıstakoz gibi geziniyorum. Denizde en az iki metre dipten gidiyorum, yüksek koruma faktörlü krem alıyorum, faktörü yükseltiyorum, olmadı karesini alıp faktöre böldürtüyorum olmuyor. Kim çıkarttı güzelim bu modayı? “Ayy Akçagül, peynir gibisin sen hâlâ? Keh, kih, böğk “Bronz tene simli far... Bronz tene gece makyajı... Bronzlaşmayanı yolalım” kampanyası! Bronz ten sevdasına kendini haşlatanlar; kalkın güneşin altından! İnanın ki kıskandığımdan falan yazmıyorum. Sadece okurlarımı (bu kelime havalı oluyor. Birkaç satır sonra bir daha kullanacağım) bilinçlendirmeye çalışıyorum. Sahillere bir bakın. Arada teraslarda, balkonlarda da var ama oralara bakmayın. Sanki lodos, denizdeki bütün yengeçleri kıyıya vurmuş gibi. Eline bir güneş yağı, havuç yağı, kola şişesi kapan, dökmüş, sürüştürmüş güneşleniyor. Hepsi, beşinci kattan beton zemine düşmüş gibi; kollar ve bacaklar iki yana açık. Cık, cık, cık... Geceleri uyumadan önce dua ediyorlar; “Allahım beni tez bronzlat! Ozon kapılarını arala, derimi güneş ışınlarıyla direkt şereflendir!” Kardeeş, cilt kanseri olacaksın, haberinde mi? Fotosentezle yaşamıyoruz ki biz. Yok, dinlemezler. “Güneşleneyim, daha da güneşleneyim. Döndürün dünyayı güneşe yaklaşacak var!” E güzelim kalk Merkür’e git. En yakın gezegen, serdin mi hasırı, yedi yüz dereceden aşağı inmiyor zaten yüzey sıcaklığı; derin tunç rengini alsın, ruhun buharlaşsın, hepimiz rahat edelim emi? Cildin, dişlerin daha beyaz görünsün diye karartmıyor ki kendini. UV ışınlarını tehlike olarak görüyor, “bütün melaninler ileri” komutuyla savunma ağı örüyor. Hani kirpinin tehlikeli hallerde kendini top yapması gibi bir şey. Sevgili okurum, kirpi havalı mı oluyor öyle? Pek uygun bir örnek olmasa da yazmış bulundum bir kere... Ve son söz; orijinal görüntünüz bozuk değil. Lütfen ayarlarınızla oynamayınız... Ninem diyor ki: Ölümü bilmeyen, bayılmaya razı olmaz Profesör Mualla: Dertlerini dökecek dostları olmayanlar, kendi yüreklerini kemiren yamyamlardır. Halime Gürbüz --------------- Gıdalar da özen ister Gıda maddelerinin uzun süre korunması ancak derin dondurucularla mümkündür. Bunun için öncelikle derin dondurucuya konacak gıda maddeleri günlük ya da öğünlük ihtiyaçlara göre porsiyonlara ayrılmalıdır. Kısa süreli saklanacak olsalar bile kurumalarını önlemek için hava geçirmeyecek şekilde paketlenmeli ve paketlemelerde kullanılacak malzemeler soğuğa, neme, yırtılmaya, kokuya, yağa ve aside karşı dayanıklı olmalıdır. Ayrıca çok iyi kapanmalı, kullanışlı ve derin dondurucularda kullanılmaya elverişli malzemelerden olmalıdır. Dondurulacak gıdalar, önce dondurucu bölmesinin tabanına konmalıdır. Hemen tüketilmeli Daha önce dondurulan yiyeceklerin kısmen çözülmelerini önlemek için onlarla temas ettirilmemelidir. En önemlisi, çözülen yiyecek maddelerinin hemen tüketilmesidir. Ambalajlama için soğuya dayanıklı izole bant, kendinden yapışkanlı etiket ve lastik halkalardan yararlanabilirsiniz. Naylon torba da yiyecek ambalajlama için uygundur. Ayrıca kıvırcık salata, marul, turp gibi yeşilliklerin, kaymak, krema ve mayonez gibi gıdaların, patlayıcı ve yanıcı maddelerin dondurulmaması gerekir. Çözülen besinler de tekrar dondurulmamalı ve cam şişede depolama yapılmamalıdır. Hangi besinne kadar saklanır? Et ve deniz ürünleri Dana eti 6 -10 ay Koyun eti 4 - 8 ay Sığır eti 8 -12 ay Kıyma 1 - 3 ay Sakatat 1 - 3 ay Kemik 6 -8 ay Tavuk 7 - 8 ay Ördek 2 - 4 ay Hamsi 4 - 8 ay Alabalık 2 - 4 ay Sucuk-Salam 1 - 2 ay Sebze ve meyveler Karnabahar 8 - 10 ay Bezelye 8 - 12 ay Patlıcan 10 - 12 ay Lahana 6 - 8 ay Mısır 12 ay Havuç 12 ay Elma 8 - 12 ay Kayısı 4 - 6 ay Armut 8 - 10 ay Çilek 8 - 12 ay Hamur işleri Börek 1 - 3 ay Yufka 2 - 3 ay Mayalı kek 3 ay Mayalı hamur 2 - 3 ay
Kapat
KAPAT