'Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar olağanüstü değil'

/ Kaynak: AA
'Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar olağanüstü değil'

Ekonomi Haberleri  / AA

Bakan Canikli, son dönemde Türk Lirası'nda yaşanan dalgalanmalara ilişkin, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son dönemde yaşananların tamamen ekonomik kurallar çerçevesinde işlediğini ve o kulvarda yürüdüğünü ifade eden Canikli, "Bunlar olağanüstü ve olağan dışı dalgalanmalar değil. Biz dalgalı kur politikası uyguluyoruz. Yani dövizlerin fiyatı ve Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısındaki fiyatı tamamen piyasa şartlarında, kendi kuralları çerçevesinde oluşuyor ve ona göre şekilleniyor" diye konuştu.


Canikli, dünyadaki gelişmeler göz önüne alındığında belli para birimlerinde dalgalanmalar yaşanabildiğini ifade ederek, bu dalgalanmaların hiçbirinin kriz ya da ekonomik sıkıntı olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı.


Bu tür dalgalanmaların son derece doğal, teoriye ve pratiğe uygun olduğunu söyleyen Canikli, şunları ifade etti:


"Bu tür inişler ve çıkışlar zaman zaman meydana gelir. Size bir örnek vereyim: Bundan yaklaşık altı ay önce 1 avro, yaklaşık 1.47 dolar seviyesindeydi. Bugün ise 1.05 dolar seviyesine kadar düştü. Bu, avronun son altı-yedi ayda dolar karşısında yüzde 40'a yakın değer kaybettiğini gösteriyor. Mesela, avro ilk ortaya çıktığında 1.20 dolar seviyesindeydi. Daha sonra 0.9 dolar kadar düştü, ardından 1.60 dolar seviyesine kadar çıktı. Bunlar, kısa bir süre içinde meydana gelen dalgalanmalar."


Canikli, Türk Lirası'nın, avronun dolar karşısında kaybettiğinden daha az değer kaybettiğini belirterek, bunun dalgalanmaların neticesi olduğunu ve son derece doğal olduğunu söyledi.


Kurlardaki dalgalanmaların dünyadaki gelişmelerden etkilendiğine ve siyasi bir olayın tüm para birimleri üzerinde etkili olabileceğine işaret eden Canikli, sözlerine şöyle devam etti:


"Genelde güçlü rezerv para, yani dolar, bu tür durumlarda değer kazanır. Avro dahil olmak üzere, tüm para birimleri değer kaybeder. Son olarak Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Husilere yönelik saldırılarında olduğu gibi bir olay meydana geldiğinde bunun ekonomik sonuçları olabilir. Çünkü petrol bölgesidir. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısıdır. Dolayısıyla bu ülkenin savaşa girmesi nbsp;elbette petrol fiyatları ve diğer ekonomik göstergelerle ilgili beklentileri değiştirebilir. Dolayısıyla buna bağlı olarak her türlü dalgalanma yaşanabilir. Yoksa bunların Türkiye'deki siyasi tartışmalarla hiçbir alakası yoktur. Çünkü bu siyasi tartışmaların Türkiye'deki istikrarı bozma etkisi ve gücü olmadığı için bu tür olumsuzluk beklentilerini kamçılamaz."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...