BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > İshal mevsimi kapıda!

İshal mevsimi kapıda!

Yazın; kirli sular, sebze, meyve, et ve süt türü besinlerde oluşan mikrop ve bakteriler, bağırsak hastalıklarını azdırarak özellikle ishale yol açıyor. Hastalık, en çok da çocukları vuruyor...



> Sevdican Güneş İSTANBUL - Yaz aylarında artan hava sıcaklığı, suyun içinde mikrop ve bakteri oluşumunu hızlandırıyor. Uzmanlar ağır bağırsak hastalıklarının gelişmemesi için sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanmadan tüketilmemesini tavsiye ediyor. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyvelerin yaz dolayısıyla bağırsak hastalıklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Türkiye Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Cido bu hastalıklar arasında ilk sırayı besin zehirlenmelerinin aldığını bunu tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishallerinin takip ettiğini açıkladı. Açıktaki besinlere dikkat! Kirlenmiş suların ve bu sularla hazırlanmış içeceklerin içilmesi ile bu sularla yıkanmış salata gibi yiyeceklerin çiğ olarak yenmesinin tehlikelerine dikkat çeken Cido, “Açıkta satılan veya otel-tatil köyü gibi yerlerde açık büfelerde sergilenen, uzun süre açıkta bekletilmiş yiyeceklerin yenmesi besinler üzerindeki mikropların bağırsaklara geçerek hastalık yapmasına sebep olur” diyor. Bağırsakların bu beklenmeyen misafiri, yiyecek-içeceklerle gelen mikropları dışarı atmaya çalıştığını dile getiren Cido, “Bazen ishalden önce, hastalık, bulantı ve kusma ile başlar. Eğer mikroplar bağırsak duvarını istila etmezse, sadece toksinleri aracılığıyla hastalığa sebep olursa, ishal çok sayıda, bol ve sulu dışkılama şeklindedir. Ateş yüksek değildir. Karın ağrısı ya yoktur ya da hafiftir. İshal ile çok miktarda su ve tuz kaybedildiği için dil kurudur. Kaybedilen tuzlar ve sıvı, yerine konulmazsa hastanın tansiyonu düşer, bitkinleşir. Kolera misalinde olduğu gibi, kaybedilen sıvıyı yerine koymakta yetersiz kalınırsa, böbrek yetmezliği gelişebilir, hasta da kaybedilebilir” dedi. Bağırsak duvarı istila olur Sıvı kaybının çocuklarda ve yaşlılarda daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Cido, “Yiyecek-içeceklerle alınan mikroplar bağırsak duvarını istila etmişse, kanamaya yol açabilir. Halk arasında “kanlı ishal” diye bilinen dizanteri bunun tipik misalidir. Dışkı kanlı, cerahatlidir. Genellikle hastanın ateşi ve karın ağrısı vardır. Dışkılama sayısı fazladır fakat miktarı azdır” şeklinde bilgi verdi. İşte riskli gıdalar Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyeceklerin yazın çok dikkatli tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Cido, “Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da elektrik kesintileridir. Elektrik kesintisi sebebiyle, soğukta saklanması gereken yiyeceklerin bir süre ısınması içlerinde bulunan ve sayıca az olduğu için sağlığa zarar vermeyecek olan mikropların çoğalmasına ve hastalık yapmasına yol açacaktır” dedi. Bol sıvı takviyesi yapın Yaz hastalıklarından bir diğerinin tifo olduğunu anlatan Türkiye Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Cido, yiyecek ve içeceklerle bulaştığı halde ishalin bu hastalıkta ön planda olmadığını dile getirdi. Tifonun en önemli bazen tek belirtisinin ateş olduğunu kaydeden Cido, “Baş ağrısı, deride ve özellikle karın bölgesinde kırmızı lekeler, dalgınlık hali tifoyu akla getirmelidir” diye konuştu. Tedavide dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın ishali kesmeye çalışmamak olduğunu vurgulayan Cido, “İshal, bir korunma, bağırsağa girmiş olan mikropları bağırsaktan uzaklaştırma yoludur. Hele kanlı ve cerahatli ishal varlığında asla ishal kesici ilaç kullanılmamalıdır. Aşırı su kaybına yol açan, kan ve cerahat içermeyen bol sulu ishallerde, daha fazla su kaybına engel olmak için ishal kesici ilaçlar verilebilir fakat bu konuda kararı hekim vermelidir” dedi. Kaybedilen sıvı ve tuzları yerine koymak için eczanelerde satılan oral rehidratasyon paketlerini tavsiye eden Cido, bu paketlerden bir tanesinin bir litre suya katılarak hastaya içerilmesini tavsiye etti. Cido, içine şeker ve biraz tuz katılmış portakal suyu, içine biraz muz katılmış tuzlu ayran gibi içecekler ile farklı seçenekler oluşturulabileceğini de anlattı.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT