Koç Holding'de yeni dönem bugün başladı

Koç Holding'de yeni dönem bugün başladı

Ekonomi Haberleri

Levent Çakıroğlu, "Otosan Genel Müdürü Nuri Otay'ın ani ölümü üzerine, Turgay Bey 'Rica ediyorum sağlığına dikkat et' diye mektup yazmıştı" dedi.

FİKRET ÇENGEL
Koç Holding'in tepe ismi Turgay Durak'ın emekliye ayrılmasının ardından, CEO'luk görevine getirilen Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, bugün yeni görevine başladı. 48 yaşındaki Çakıroğlu, Koç Holding'in en genç CEO'su olarak tarihe geçti. Koç'un en tepesindeki iki isim, önceki akşam ekonomi basınının yöneticileri ile sohbet yemeğinde bir araya gelerek devir teslim sürecini anlattı. Bugün itibariyle emekliye ayrılan ancak Koç iştiraklerinden dördünde yönetim kurulu üyeliği devam edecek olan Turgay Durak, 40 yıllık Koç serüvenini aktardı. Çiçeği burnunda CEO Levent Çakıroğlu ise gelecek hedeflerini paylaştı.
KRİTER, AİDİYET RUHU
Turgay Durak, "Burada çalışanlar bir problem olduğunda etinden bir parça gitmiş gibi hissetmeli. Ancak o zaman bu şirketin bir parçası olunur" diyerek, en önemli kriterin 'aidiyet ruhu' olduğunun altını çizdi. 1976 yılında Otosan'da göreve başladığını ve oradan 2010 yılında Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un, "Bu öyle bir görev ki, ne sen vazgeçebilirsin ne de ben" diyerek CEO'luk görevini teklif ettiğini aktaran Durak, görevi sırasında heyecanlandığı olayları şöyle sıraladı: "En çok yatırım kararları heyecanlandırır. İç mücadele, patronlara sunum, fizibilite çalışmaları, sonra yatırımların yükselmesi. CEO'luk dönemim süresince 25 milyar liralık yatırım yaptık. Bu yatırımlar istihdam, katma değer üreten cari açığı kapatacak yatırımlar oldu. 2010 yılında 73 bin olan çalışan sayımız, bugün 8 bini yurtdışında olmak üzere 90 bine çıktı. Arçelik bu dönemde Levent Bey'in gayretleriyle dünya ligine girdi. Küresel marka oldu. Arçelik'in dışında en az 1 şirketimizin daha dünya klasmanına girmesini görmek de Levent Bey'e inşallah nasip olacak."
Durak, kendisini en çok üzen olayı aktarırken de, "Kaderin cilvesi ikisi de bir 6 Şubat günü yaşandı. İlki 6 Şubat 2006 yılında İtalya'da yapılan Ford bayiler toplantısı için yapılan gezide 12 kişinin hayatını kaybettiği kaza. Diğeri de 6 Şubat 2012'de Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay'ın henüz 55 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi. Onun üzerine bütün üst düzey yöneticilerin yıllık check-up'ına BT Anjiyo da kondu" diye konuştu. Çakıroğlu, olaydan sonra Turgay Durak'tan özel bir mektup aldığını hatırlatarak, içeriği hakkında şu bilgiyi verdi: "Çok çalışıyorsun, bu yaptığın çalışmalar da başarılı oluyor, senden özellikle rica ediyorum. Bu seyahatlerini biraz azalt, sağlığına dikkat et" dedi.
ARÇELİK BÜYÜK OKUL
Yeni CEO Levent Çakıroğlu da, bugün baktığı noktadan, Koç'taki kariyerinin sanki planlanmış gibi geldiğini belirterek, "Gerçekten Arçelik büyük bir okul. Her kademede çalışan yöneticiler, çalışanlar için muazzam bir okul. Böyle bakınca aslında dışarıdan bir gözle; sanki kariyerimin planlanmış gibi olduğunu değerlendirmek mümkün olabilir" diye konuştu. Turgay Durak, bunun üzerine "Zaten planlandı" diye karşılık verdi. Yeni döneme ilişkin ipuçları da veren Çakıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerçekten çok başarılı bir dönemi geride bıraktı Turgay Bey ve benim de bu göreve hazırlanmamda emeği olan, çok saygı duyduğum ağabeyim, büyüğümdür. Dolayısıyla doldurulması zor bir koltuk bırakıyor. Diğer taraftan baktığımızda son 5 yılda gerçekleşen 25 milyar TL'lik yatırımların geri dönüşlerini maksimize edecek şekilde bu kapasiteleri iyi değerlendirmemiz lazım. İnşallah bu yatırımların meyvelerini toplayacağız." nbsp;


Heyecan verici görev
Çakıroğlu, bugün başladığı yeni görevinin rotasını şöyle çizdi: "Küresel vizyonumuz istihdam ve katma değer üreten yatırımlar. Ar-Ge'ye odaklanmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin Ar-Ge'ye en çok yatırım yapan topluluğuyuz. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan patentler var. Hem Türkiye'de hem dünyada aldığımız patentler var. Türkiye'de patent liginin lideri Arçelik, ikinci Ford Otosan. İlk 10'da Otokar ve Tofaş var. Türk Traktör de önemli bir sırada. Arçelik dünya liginde de ilk 100'e girdi. Bu konudaki yatırımlarımız devam edecek. Gerçekten çok gurur veren, çok heyecan veren bir görev. Bu güvene layık olacak performansı göstermek en önemlisi. İlk akla gelen de o oluyor zaten. Heyecanla birlikte sorumluluk duygusu da hemen üzerinize geliyor." nbsp;


Turgay Durak döneminin yatırım özeti
Tüpraş'ta her yıl ortalama 180 milyon dolar bakım, yenileme, darboğaz giderme yatırımı yapıldı.
- 3 milyar dolarlık yatırımla Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yapıldı. Fuel oil atıklar burada işlenip mazota, benzine, jet yakıtına dönüşüyor.
Ford Otosan, 1 milyar 400 milyon dolar yatırım yaptı. 400 milyon dolar daha yapılacak.
Tofaş, 1 milyar 400 milyon dolarlık yatırıma devam ediyor.
Arçelik her yıl 150-200 milyon avro arası yatırım yapıyor.
Yapı Kredi Bankası son 5 senede 180-200 şube açtı. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...