Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Washington'da 'Küba'da insan hakları' zirvesi

/ Kaynak: AA
Washington'da 'Küba'da insan hakları' zirvesi

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD ile Küba arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi hedefiyle yürütülen müzakerelerde insan hakları konusunun ele alındığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, başkent Washington'da gerçekleştirilen dördüncü tur görüşmelerde insan hakları konusuna odaklanıldığı belirtildi. Bugünkü görüşmelerin, insan hakları meselesinin ilerleyen dönemde nasıl ele alınacağını belirlemek için yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Görüşmeler profesyonel bir atmosferde geçti. Zamanlaması ve lokasyonu diplomatik kanallarca belirlenecek olan ileriye dönük esaslı bir diyalog için de geniş bir mutabakat sağlandı. Her iki taraf insan hakları konusunda endişelerini dile getirdi ve taraflar gelecekteki esaslı görüşmelerde birçok konuyu ele almaya dönük isteğini dile getirdi" ifadesi kullanıldı.
Görüşmelerde ABD heyetine, Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Demokrasiden Sorumlu Müsteşarı Tom Malinowski'nin, Küba tarafına ise Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Çok Yönlü İlişkililer Direktör Yardımcısı Pedro Luis Pedroso'nun başkanlık ettiği öğrenildi.
ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun iki ülkede yeniden büyükelçilik açacakları ve ilişkilerin tam normalleşmesine dönük çaba ortaya koyacaklarını Aralık 2014'te açıklamalarından yaklaşık bir ay sonra başlayan ABD-Küba görüşmelerinin ilk turu ocakta Havana'da, ikinci turu da şubatta Washington'da, üçüncü turu da yine Havana'da yapılmıştı.
ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro'nun 1959'da ABD destekli Fulgencio Batista rejimini devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmaya başladı. Taraflar arasında başlayan gerginlik, ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961'de kesilmişti.
ABD, Obama yönetiminin geçen yıl aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak, bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...