'Filistin, Roma Statüsü'ne taraf devlet olmuştur'

/ Kaynak: AA
'Filistin, Roma Statüsü'ne taraf devlet olmuştur'

DÜNYA Haberleri  / AA

UCM üyeliği bugün itibarıyla yürürlüğe giren Filistin'in, savaş suçu işlediği iddia edilen İsrail vatandaşları hakkında dava açabileceği bildirildi.

UCM Sözcüsü Fadi Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistin, bugün itibarıyla Roma Statüsü'ne taraf devlet haline gelmiştir. Mahkemenin bütçesine katkıda bulunma görevinin yanı sıra hakimler ve savcıların seçilmesi işlemi sırasında oy kullanma ve Gazze'ye yönelik son saldırılar sırasında savaş suçu işlediğinden şüphelenilen kişilere karşı dava açma hakkı doğmuştur" dedi. Abdullah, mahkemede ülke ve devletlere değil bireylere karşı dava açılabileceğini ve bunun için de İsrail'in mahkemenin üyesi olmasının gerekmediğini söyledi. Şüphelilerin belirlenmesinde tek söz sahibi kişinin UCM Başsavcısı Fatou Bensouda olduğunu belirten Abdullah, "Taraf devletlerden biri talepte bulunduğunda bu, kişilerin değil sadece belirli tarihler arasında işlenen suçların incelenmesinin istendiği anlamına gelmektedir. Burada başsavcı yapacağı ön incelemeyle davanın açılıp açılmayacağına karar verecek ve şüphelilerin kim olduğunu belirleyecektir" diye konuştu. Bugün UCM'nin Lahey kentindeki merkezinde basına kapalı düzenlenen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki başkanlığındaki heyetin katıldığı törenle Filistin'în UCM üyeliği resmiyet kazanmıştı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçen yıl aralık ayında, aralarında UCM'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya taraf olmak için imza atmıştı. Filistin, Roma Statüsü'ne katılım belgesini ocak ayında BM Genel Sekreterliği'ne sunmuştu.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...