Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yunanistan'da iktidar partisinden meclis önergesi

/ Kaynak: AA
Yunanistan'da iktidar partisinden meclis önergesi

DÜNYA Haberleri  / AA

Yunanistan'da Syriza hükümeti, yardım anlaşmalarıyla ilgili meclis soruşturması önergesi sundu.

Yunanistan'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol İttifak (Syriza), Yunan hükümetlerinin daha önce Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile imzaladığı memorandum olarak bilinen yardım anlaşmalarıyla ilgili meclis soruşturma komisyonu oluşturulmasına ilişkin önerge sundu. Syriza ve hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi milletvekillerinin tamamı tarafından imzalanan ve pazartesi günü mecliste görüşülmesi beklenen önerge, yardım anlaşmalarının imzalandığı ve uygulamaya koyulduğu 2009'dan 2015 yılına kadar olan dönemin araştırılmasını içeriyor. Başbakan Aleksis Çipras'ın mecliste parti kurmayları ile yaptığı toplantının ardından Syriza'dan yapılan açıklamada, hükümetin parlamentoya sunduğu önerge ile seçim öncesi vaatlerinden birini hayata geçirdiği belirtildi.
Oluşturulacak komisyon, birinci ve ikinci memorandumların imzalandığı Yorgo Papandreu dönemi ile Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silindiği Lukas Papadimos dönemi ve Antonis Samaras'ın başbakan olduğu 2012 yılından itibaren 2015 yılına kadar olan dönemde, "ülke ekonomisini zarara uğratan ve Yunan halkını mağdur eden kararlarda siyasi liderlerin sorumluluklarının bulunup bulunmadığını" araştıracak.
MUHALEFET TEPKİLİ
Hükümetin yardım anlaşmalarıyla ilgili meclis soruşturma komisyonu oluşturulmasına ilişkin sunduğu önerge, muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı. Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi'nden yapılan açıklamada, partinin meclis soruşturmalarından korkacak bir şeyi bulunmadığı belirtilerek, önergenin gösteri amaçlı olduğu iddia edildi. Açıklamada, 25 Ocak'taki seçimlerden sonra oluşan Syriza hükümetinin ikinci memorandumun uzatılmasını kabul ettiği ve bununla ilgili Avrupalı ortaklarıyla anlaşma imzaladığı hatırlatıldı ve önergeye şimdiki hükümetin iki buçuk aylık döneminin de eklenmesi gerektiği kaydedildi.
Potami Partisi de önergenin Başbakan Aleksis Çipras'ın mecliste muhalefet partilerine destek çağrısı yapmasından kısa bir süre sonra meclise sunulduğuna dikkati çekerek, önergenin demagoji amacıyla "iç tüketime yönelik hareket" olduğunu ileri sürdü.
Eski başbakanlardan Yorgo Papandreu liderliğindeki KIDISO partisi açıklamasında ise Syriza'nın meclise sunduğu önergenin krizin patlak verdiği Karamanlis dönemini kapsamadığına dikkati çekildi ve hükümetin kendi zafiyetlerini kapatmak için gerçek sorumluları aklamaya çalışarak günah keçileri aradığı savunuldu.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...