Nostaljik otobüsler İstanbul yollarında

Nostaljik otobüsler İstanbul yollarında

YAŞAM Haberleri

İETT'nin 1927'den 1992'ye kadar kullanılan otobüslerinden Renault Scemia, Bussing, Türk malı Tosun ve Leyland ilk seferlerini yapmaya başladı.

İRFAN ÖZFATURA
stanbul'dasınız… nbsp;Diyelim Topkapı'dan Taksim'e gideceksiniz. Aaaa o da ne 51 model bir Büssing yanaşıyor durağa. Biniyorsunuz koltuklar döşemeler eskisi gibi, bir biletçisi eksik, alıp götürüyor o yıllara.
Ya da Kocamustafapaşa'da otobüs durağına çıktınız. Ya bu gerçek olabilir mi. 68 model bir Leyland kapılarını açıyor, şoför "Eminönü yolcusu kalmasın diyor." O geniş yatay, dört kollu direksiyonu hatırlıyorsunuz, yarı otomatik vites kutusu göz kırpıyor adeta. Bu bir rüya mı acaba?
Bir de treleybüslerimiz vardı hani, iki de bir boynuzları çıkan, hattan kopan. Eveet onu da yenilemişler Edirnekapı Taksim arasında gidip geliyor. Tosun diyorlar ona.
Nostaljik otobüsler İstanbul yollarında

Sanırım en şanslıları Bayezid-Taksim arabasına düşenler. Bu 1927 model bir Renault Scemia. Doğrusu tebrik etmek gerek İETT çok güzel toplamış, arkada açık sahanlık ve ahşap ağırlıklı kasa pek yakışmış ihtiyar delikanlıya.
İETT Araç Bakım Onarım Daire Başkanı Aydın Karadağ. "Bunlar daha ne ki" diyor "Şimdi İETT'nin 2. Cihan Harbinde İsveç'ten kamyon olarak alıp otobüse çevirdiği Scania'ları topluyoruz. Bilahare MAN ve İkaruslar çıkacak yollara. Bundan böyle iki ayda bir nostaljik otobüs vereceğiz hatlara. Bakın şu 1927 model Renault'u Fransızlar da topladı müzede sergiliyorlar. Bizimki kesinlikle daha güzel oldu, üstelik böyle bir aracı servise çıkarma cesaretini gösterdik. İETT zoru başarır, imkansız biraz zaman alır. Nostaljik otobüsler gençlerin de ilgisini çekiyor, heyecanlanıyorlar. Turistler daha ilk günden fotoğraflarını çekmeye başladılar. Resimleri dünyanın dört bir yanına taşıyacak, İstanbul'u tanıtacaklar. Bütün bunların bize maliyeti yok, zira İETT'nin ciddi bir mühendislik teknisyenlik altyapısı var. 1871'den beri fasılasız çalışan bir müesseseyiz, tecrübemiz büyük. İstesek İstanbul'a has bir dizayn yapar, kendi markamızla gireriz piyasaya. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...