Çocuklarda kanserin 8 belirtisine dikkat!

Çocuklarda kanserin 8 belirtisine dikkat!

SAĞLIK Haberleri

Sık sık başının ağrıdığını mı söylüyor? Boğazındaki şişlikler inmedi mi? Çocuğunuzda bu belirtilerden biri olsa onu bir çocuk onkoloji uzmanına gösterin

ZİYNETİ KOCABIYIK
Kanser, çocuklarda en sık görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Ancak kanserin belirtileri, birçok sıradan çocuk hastalığının belirtileri ile de aynı olduğu için, bu durum hastalığın erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesini engelliyor.
Çocuklarda en sık görülen kanserlerin lösemiler, beyin tümörleri, lenfomalar, böbrek ve böbrek üstü bezi tümörleri, yumuşak doku tümörleri, kemik tümörleri ve göz tümörleri olduğunu söyleyen Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Onkolojisi Bölümü'nden Doç. Dr. Ahmet Demir, halkın daha çok lösemileri çocuk kanseri olarak bildiğine, kanserler konusunda da bilinç oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.
DÜŞMEYEN ATEŞ TEHLİKELİ
Çocuk kanserlerinde erken tanı ve hızlı tedavi yapmanın çok önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Demir, "Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çocuklarda görülen bazı belirtilerin sık görülen çocukluk çağı hastalıklarının belirtileriyle karıştırılmasıdır. Örneğin; boyunda bezelerin ortaya çıkması çoğunlukla üst solunum yolları enfeksiyonun bir belirtisidir. Ancak makul bir sürede geçmiyorsa veya antibiyotiğe yanıt vermiyorsa bu durum lösemi, lenfoma, nöroblastom, tiroit kanseri veya yumuşak doku tümörüne de işaret edebilir" dedi. Doç. Dr. Demir, çocuklarda çok sık görülen ateşin çoğunlukla enfeksiyona bağlıyken seyrine göre lösemi ya da bazı kanser türlerine bağlı olarak da ortaya çıkabildiğini söyledi.
SİNSİ KEMİK AĞRISI nbsp;
Sık görülen ve sıradan çocuk hastalıklarıyla karıştırılan belirtilerden bir diğerinin de kemik ağrıları olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demir, "Bunlar çoğunlukla büyüme ağrıları olarak görülse de özelliklerine göre kemik tümörü, lösemi, lenfoma veya nöroblastoma sebebiyle de ortaya çıkabilirler" diye konuştu.
BAŞ AĞRISI VE KARIN ŞİŞLİĞİNİ ÖNEMSEYİN
Çocukların okula gitmemek için uydurdukları nbsp;düşünülen baş ağrısının çocukluk çağı kanserlerinin sık görülen bir diğer belirtisi olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Demir, nbsp;"Tekrarlayan, sabahları yatar pozisyonda ortaya çıkan, şiddeti giderek artan ve uykudan uyandırabilecek nitelikteki baş ağrıları tümör varlığına işaret etmektedir. Karında şişlik ile birlikte ağrı, ateş, küçük ve büyük tuvaleti yapamama, kanlı idrar, karın cildinde damarların belirgin hale gelmesi çocuğun yaşına göre farklı karın içi tümörlerin belirtisi olabilir. Çocuklar, banyo yaptırılırken, kıyafetleri giydirilirken karın şişliği açısından gözlemlenmeli ve karın bölgesine dokunulurken ele herhangi bir sertlik gelirse derhal hekime başvurulmalıdır" diye ekledi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...