Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İsrail, Afrikalı göçmenleri sınır dışı ediyor!

/ Kaynak: AA
İsrail, Afrikalı göçmenleri sınır dışı ediyor!

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein'in, ülkedeki Afrikalı göçmenlerin sınır dışı edilmesi yönündeki kararı onayladığı bildirildi.

İsrail'in Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, ülkedeki Eritreli ve Sudanlı göçmenler, insan hakları kuruluşlarının itirazına rağmen Uganda ve Ruvanda'ya gönderilecek. Gazetenin haberinde, Başsavcı Weinstein'in, Dışişleri Bakanlığının, "Eritreli ve Sudanlı göçmenlerin Uganda ve Ruvanda'da hayatları tehlike altında olmayacak" şeklindeki raporuna dayanarak, sınır dışı kararını onayladığı kaydedildi. Haberde ayrıca insan hakları kuruluşlarının, "Uganda ve Ruanda'da yasal statüleri ve hakları olmadığı için mülteciler bu ülkelerde yaşayamaz" şeklindeki raporlarının ise Weinstein tarafından dikkate alınmadığı ifade edildi. Nüfus, Göçmenler ve Sınır Yönetimi (PİBA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, sınır dışı edilecek Afrikalı göçmenlerin kendi ülkelerine değil, belirlenen iki ülkeden birine gönderileceği bildirilmişti. Afrika'daki bu ülkelerin isimleri ise açıklanmıştı. Açıklamada ayrıca İsrail İçişleri Bakanı Gilad Erdan'ın hazırladığı plan çerçevesinde, "gelecek günlerde" başlayacak sınır dışı sürecinin, "kaçakların üçüncü bir ülkeye gönüllü olarak gidişini arttırmayı" hedeflediği savunulmuştu. İsrail'in, söz konusu iki Afrika ülkesiyle "göçmenleri kabul etmesi ve kendi ülkelerine göndermeye zorlamaması" yönünde anlaştığı da kaydedilmişti. İsrailli yetkililerin, göçmenlerin bulunduğu kamplara giderek ilk etapta kimlerin gönderileceğine karar vereceği belirtilen açıklamada, sınır dışı edileceklere hava yolu, otel ve miktarı açıklanmayan bir ücret sağlanacağı da bildirilmişti.
"İSRAİL, GÖÇMEN HAKLARINI HİÇE SAYIYOR"
İsrail hükümeti, kaçak Afrikalılara ülkeden kendi istekleriyle ayrılmayı kabul etmeleri halinde 3 bin 500 dolar para vermeyi vaat ediyor. Göçmenler ise genelde İsrail'den ayrılmamakta direnerek mülteci statüsü almak istiyor. Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) geçen yıl yayımladığı bir raporda, İsrail'i, "binlerce Afrikalı göçmeni, haklarını hiçe sayarak ülkeyi terk etmeye zorlamakla" suçlamıştı. HRW tarafından hazırlanan, İsrail'in Afrikalı göçmenlere yönelik muamelelerinin ele alındığı ve bu ülkeye yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle ağır eleştirilerin bulunduğu Eylül 2014 tarihli raporda, söz konusu ülke yetkililerinin, 7 bine yakın Eritreli ve Sudanlı mülteciyi sınır dışı etmeye çalıştığı ve göçmen gruplara yönelik kanunsuz tutuklamalarda bulunduğu ifade edilmişti. HRW'un kıdemli mülteci araştırmacısı ve raporun yazarı Gerry Simpson, yaptığı açıklamada, "Koruma arayan insanları, güç kullanarak köşeye sıkıştırmak, umutlarını kırmak ve onların gönüllü olarak ülkeyi terk ettiklerini iddia etmek çok açık bir şekilde tacizdir'' ifadesini kullanmıştı. Son 8 yıl içinde İsrail yönetiminin Eritre ve Sudanlı göçmenlerin ülkeyi terk etmelerini sağlamak amacıyla bir takım ''tedbirler'' aldığı aktarılan raporda, bu "tedbirler''in ''süresiz gözaltı, iltica başvurularının reddi, çalışma hakkı ve sağlık hizmetlerinden yararlanma konusundaki zorluklar" olduğu ifade ediliyor. Mısır'ın Sina Yarımadası üzerinden 2006 yılında İsrail'e yoğun bir Afrikalı göçü başladığı belirtilen raporda, 2012 yılının Kasım ayına kadar yaklaşık 37 bin Eritreli ve 14 bin Sudanlının İsrail'e giriş yaptığı, bu kişilerin ülkenin en yoksul mahallelerinde barındıkları kaydedildi. İsrail İçişleri Bakanlığı ise göçmenlere "uluslararası hukuka uygun davranıldığını" savunarak, bu kişilerin sığınmacı olmadığı, bölgedeki en yakın gelişmiş ülke olması nedeniyle cazip ekonomik koşullar ve iş bulma amacıyla İsrail'e geldiğini ileri sürüyor.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...