BM, Demokratik Kongo'daki operasyona katılabilir

/ Kaynak: AA
BM, Demokratik Kongo'daki operasyona katılabilir

DÜNYA Haberleri  / AA

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki BM Barış Gücü, ordunun Ruandalı ayrılıkçılara karşı düzenlediği Sokola 2 operasyonuna katılmak istediğini açıkladı.

MONUSCO Başkanı Martin Köbler, "Demokratik Kongo Silahlı Güçleri'nin (FARDC) ülkenin doğusuna sığınan ayrılıkçılara karşı düzenlediği operasyonlar yetersiz. Bu yüzden derhal müdahale etmemiz gerekiyor" dedi. Barış gücünün ülkeden ayrılmasını isteyen Demokratik Kongo Savunma Bakanı Aime Ngoy Mukena ile bir araya geldiğini ve görüşmenin çok verimli geçtiğini söyleyen Köbler, silahlı grupları etkisiz hale getirdikten ve demokrasiyi güçlendirdikten sonra ülkeden ayrılabileceklerini belirtti. Köbler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden ayrılabilmek için koyulan hedeflere ulaşmak zorunda olduklarını da vurguladı. MONUSCO, geçen hafta Demokratik Kongo'daki asker sayısını yüzde 10 azaltarak görev süresini 1 yıl uzatma kararı almıştı.
Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADEC) ile Afrika'nın Büyük Göller Bölgesi Uluslararası Konferansı (CIRGL) 9 ay önce, Ruandalı Hutulardan oluşan ayrılıkçı Ruanda'nın FDLR'nin silahsızlanması için 2 Ocak 2015'e kadar süre tanıdıklarını açıklamıştı.
Hükümet, BM ayrılıkçıların çoğunun silahlarını bırakmaması nedeniyle operasyon düzenlemek zorunda kalındığını belirtmişti. FLDR sözcüsü La Forge Fils Bazeye ise silah bıraktıklarını öne sürerek, "Uluslararası toplum, silahsız kişileri yok etmek için gelmek istiyorsa ölmeye hazırız" ifadesini kullanmıştı.
Ülkedeki BM gücü MONUSCO'nun, ordunun başında bulunan ve insan haklarını ihlal ettikleri öne sürülen Bruno Mandevu ve Sikabwe Fall adlı iki generalin görevden alınmaması halinde ayrılıkçılara yönelik operasyonlara katılmayacağını açıklaması BM yetkilileri ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında gerilime yol açmıştı.
Devlet Başkanı Joseph Kabila, uluslararası toplumun ordu komutasına müdahale etmeye çalışmasını eleştirmiş ve hükümet, operasyonlarda MONUSCO'dan yardım istemeyeceğini açıklamıştı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...