17 saliselik aksaklık

17 saliselik aksaklık

GÜNDEM Haberleri

Aliağa bölgesinde birbirini tetikleyen yapı, frekansı düşürdü, elektrikler kesildi. Bakan Yıldız: Sebeple ilgili nihai cümleyi kullanmıyoruz, söylemiyoruz.

Bütün Türkiye'yi saatler boyu elektriksiz bırakan kesintinin 86 bin 400'de bir ihtimalin gerçekleşmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Kesinti sebebiyle Slovakya seyahatini yarıda kesip sabah dörde kadar konuyla ilgili toplantı yaparak kriz masasını yöneten Bakan Yıldız, 12. Uluslararası Petrol, LPG ve Teknoloji Fuarı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Kesinti nereden kaynaklandı? Bunun teşhisini koyduk. Birer saniye arayla Atatürk Barajı'ndan, Çukurova Bölgesi'nden ve Elbistan'da çıkan hatların aştığını görüyoruz. Çukurova bölgesinin izole bir yapı haline gelmesiyle beraber, batıdaki İzmir Aliağa bölgesindeki santrallerin peş peşe devreden çıkması böyle bir çöküşün tetiklenmesine sebep oldu. Vakayı okuyoruz ama hangi sebeplerden olabileceği konusundaki araştırmalarımız devam ediyor. Bir kısım olasılıklar var. 1 dakika 60 saniye, 1 saat 3600 saniye, 1 günde 86.400 saniye var. Bütün bu 3 tane olumsuzluğun aynı ana rast gelebilmesinin ihtimali normalde 86.400'de bir. 33 yıllık işi yalnızca iletim olan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar gerçekleşmediğinden bahsettiler. 1999'da hepimizi derinden yaralayan depremle fiziken bir kısım çökmeler oldu, onu ayrı tutuyorum. Orada, iletim hatları, dağıtım hatları, bir kısım direkler ve trafo merkezleri fiziken bir darbeye maruz kaldılar."

17 SALİSEDE MÜDAHALE
Türkiye'nin elektrik sisteminin, Avrupa'nın ikinci büyük şebekesi olduğuna işaret eden Yıldız, Atatürk Barajı'ndan Yeşilhisar, onun üzerinden Konya'ya giden iletim hattından sonra bir hattın, 17 salise, yani saniyenin üçte biri zaman diliminde kendisini açtığına dikkat çekti. 10.36'da başlayan yapımının, saniyeler mertebesinde sistemi çökerttiğini söyleyen Yıldız, "Saat 14.00 itibarıyla sistemin yüzde 50'si, 16.30 itibarıyla yüzde 90'ı ve saat 20.00 itibarıyla da sistemin yüzde 100'ü devreye alınmıştır. Vatandaşlarımızdan sanayicilerimize kadar bütün kesimlerin tesir altında kaldığını biliyorum. Bunun bir daha tekrarlanmaması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...