Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çağlayan Adliyesi'nin girişine bu yazı asıldı!

Çağlayan Adliyesi'nin girişine bu yazı asıldı!

GÜNDEM Haberleri

'İstanbul Adalet sarayı'na girişlerinde uygulanacak güvenlik tedbirlerin ilişkin çalışma talimat esasları' başlıklı yazılı talimat yayınladı.

Başsavcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın girişine avukat, personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarının x-ray cihazından geçirilmesine ilişkin talimat asıldı. Başsavcı Hadi Salihoğlu imzasını taşıyan ve adliyenin girişlerine asılan talimat şöyle: İşte o talimat: "İstanbul Adalet sarayı girişlerinde uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin çalışma talimatı ve esasları yasal mevzuat kapsamında belirtilmiştir.
Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin 'Hakimden önleme araması kararı alınması gerekmeyen haller' başlıklı 25'inci maddesi 1. fıkrasının (a) bendinde belirtildiği üzere, devletçe kamu hizmetine özgülenmiş bina ve her türlü tesislere giriş ve çıkışın belirli kurallara tabi tutulduğu hallerde, söz konusu tesislere girenlerin üstlerinin veya üzerlerindeki eşyanın veya araçlarının aranmasında ayrıca bir arama emri ya da kararı gerekmemektedir.


KAPI VE X-RAY
Adalet sarayı giriş kapılarında bulunan kapı ve x-ray cihazından geçirilmek suretiyle yapılan kontroller bu kapsamda güvenlik amaçlı bir denetimdir.
Bu uygulamanı CMK'nın 119 ve devamı maddelerinde düzenlenen ceza soruşturması kapsamında yapılan arama işlemi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Yine 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. Maddesinde yapılan düzenleme avukatların avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği yada baroların organlarındaki görevlerinden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında yapılacak ceza soruşturmaları ile ilgili olup, avukatların adliye binalarına girişlerinde kapı dedektörlerinden geçmeleri ve ayrıca çantalarının x-ray cihazlarından geçirilmesi şeklindeki uygulamanın ceza soruşturması kapsamında CMK'nın 119 ve devamı maddelerinde düzenlenen bir arama olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Yine aynı şekilde bu uygulamanın 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. Maddesine aykırılık teşkil etmeyeceği de muhakkaktır.


GÜVENLİK DENETİMİ YAPILACAKTIR
Gerek İstanbul Adalet sarayı'na giren avukat, vatandaş ve personelin can güvenliğinin sağlanması ve gerekse genel kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması açısından, İstanbul Adalet sarayı'na girişlerde avukat, personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarının x-ray cihazından geçirilmesi şeklinde güvenlik amaçlı denetim yapılacaktır.
Bu son derece hassas dönemde avukat, personel ve vatandaşlarımızın gerekli desteklerini bekliyor ve uygulamanın çalışma talimatı ve esaslarına göre yapılmasını rica ediyoruz."


AVUKATLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Bu Sabah Çağlayan'daki adliyede bir grup avukat "aranarak içeri alınmaya" tepki göstermişti. Avukatlar x-ray cihazını kaldırıp içeri girmek istemiş, çevik kuvvet müdahale etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...