BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Pınar ‘balık market’leri sevdi

Pınar ‘balık market’leri sevdi

Balıkta markalaşmanın adımını balık marketleri ile atan Pınar, frenchise vererek yurt geneline yayılmak istiyor. Yaşar Holding Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Hasan Girenes, halen 8 olan balık marketleri sayısını yıl sonuna kadar 15’e çıkaracaklarını söyledi.



> Mehmet Gel İZMİR- Pınar, her eve taze hazır balık projesi çerçevesinde açtığı market sayısını artırıyor. Türkiye’de ilk balık çiftliğini 1985 yılında kuran Yaşar Holding, kültür balıkçılığının gelişmesine paralel olarak Pınar Balık Marketlerini yurt genelinde yaygınlaştıracak. Yaşar Holding Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Hasan Girenes, şu anda İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa’da hizmet veren 8 balık market sayısını yıl sonuna kadar 15’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Frenchise bedeli 4 milyar lira Amaçlarının, taze balığın yemeğe hazır halde hijnenik şartlarda her eve girmesini sağlamak olduğunu kaydeden Hasan Girenes, frenchise modeliyle yurt sathına yayılacaklarını kaydetti. Girenes şunları söyledi: “Bu proje için 300 milyar lira ayırdık. Market Şubeleri konusunda büyük bir talep söz konusu. Pınar Marketlerinin bulunduğu illere ek olarak sahil kasalarına da market açacağız. Türkiye’de ilk defa balık marketinde frenchise verilmesi sözkonusu olacak. Frenchise verecek açacağımız bu mağazalar için isim hakkı bedeli olarak 4 milyar lira talep ediyoruz. Mağaza açacak yatırımcı malı bizden alacak. Mağaza denetimi, mal girişi, satışı tamamen AB standartlarında bizim kontrolümüzde olacak. Bu yönde çok fazla başvuru aldık. Değerlendirmeleri kısa zamanda sonuçlandıracağız.” diye konuştu. Balık başına 800 bin lira destek Türkiye’de 40 bin ton kültür balıkçılığı yapılmakta olduğunu bunun yüzde 7’sinin Pınar Balık tarafından karşılandığını belirten Hasan Girenes, Hükümet’in hayvancılık kapsamında verdiği destek ile balıkçılığın hızla büyüyeceğini söyledi. Yunanistan’ın 100 bin ton ile en çok kültür balıkçılığı yapan ülkeler arasında geldiğini kaydeden Girenes, Türkiye’nin 5 yıl içinde bu rakamlara çıkabileceğini anlattı. Hükümet’in balıkta çipura adedi başına 800 ila 1000 YTL destek verdiğini anlatan Girenes şöyle konuştu: “Türkiye’nin halen 155 milyon dolar ihracatı var. İç piyasaya ile birlikte 350 milyon dolarlık bir toplam satış sözkonusu. Halbuki Yunanistan 100 bin ton üretimle birinci sırada. Hükümetin verdiği bu destek ile yatırımlarımız artacak. Bu da AB’de 100 bin ton ile birinci olan Yunanistan ile yarışır hale gelmemizi sağlayacak. Türkiye’nin şuanda Çeşme Ildırı’da toplam 240 havuzda levrek, çipura, midye üretimi yapılırken, karides,alabalık, mırmır, sinarit, karagöz gibi türlerin üretim denemeleri devam ediyor. Yılda iki bin ton üretim yapılıyor. Bunun yarısını iç piyasaya sunuyoruz. Yarısı da İtalya ve İspanya’ya ihraç edilmekte. Bu yıl sonunda 5 milyon euroluk ihracat geliri hedefliyoruz.” Yılda 10 milyon çipura ve levrek... İlk zamanlarda denizden yakalanan yavru balıklar kafeslerde pazar boyuna gelene dek besleniyordu. Kuluçkahanelerin kurulmasının ardından ise doğadan balık toplama yöntemi kaldırıldı. Bugün 2’si Bakanlığa ait toplam 21 adet çipura ve levrek kuluçkahanesi bulunuyor. Bu kuluçkaların toplam üretim kapasitesi yılda 154 milyon adet yavru balık. Pınar Deniz, Çeşme Ildırı’daki tesislerinde yılda 10 milyon adet balık üretme kapasitesine sahip. Tüm üretim süreci karada 4 ay, denizde ise 18 ay gibi bir süreyi kapsıyor. Balık şiş pakete girdi En taze balıkları hiçbir katkı maddesi kullanmadan yetiştirip tüketiciye sunan Pınar, hazır balık yemekleri ile pazarın önce gelen oyuncularından biri durumunda. Son olarak Türk damak tadına uygun çipuranın şişini hazırlayan Pınar Deniz, Ildırı’daki balık çiftliğinde üretilen Çipura balıkları özenle temizleyip iri iri doğrayıp, domates ve biber parçacıkları ile birlikte şişe dizmiş ve pişirerek nefis bir menü hazırlamış. Yanında ise patatesi garnitür olarak ikram etmiş. Balık kaşarlı puf seçeneğinde ise; mezgit balığı fileto haline getirilip iri parçalara ayrılmış. Mezgit parçaları içine kaşar peyniri konulmuş ve yumurtaya batırılarak kızartılmış. Kroket havasında çıtır çıtır bir balık lezzeti yaşanması sağlanmış. Özel buğulama sosu ile hazırlanan levrek buğulama da nefis bir menü olmuş. Isırgan otlu levrek menüsü de özel bir tarif ile hazırlanan çok hafif ve lezzetli bir seçenek.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109572
    % -0.09
  • 3.8684
    % -0.58
  • 4.562
    % -0.46
  • 5.1465
    % -1.41
  • 156.68
    % 0.05
 
 
 
 
 
KAPAT