KKTC, Rum tarafını kınadı!

/ Kaynak: AA
KKTC, Rum tarafını kınadı!

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'ni sözde "Ermeni soykırımını" inkar etmeyi suç sayan bir yasa çıkarmasını şiddetle kınadı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'nin mevcut bir yasayı genişleterek sözde "Ermeni soykırımını" inkarı suç sayan bir ek yasa tasarısını onaylamasını esefle karşıladıkları belirtildi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Yakın tarihte, Kıbrıslı Türklere karşı toplu katliamlar ve etnik temizlik uygulayan Akritas Planı'nın mimarlarının tarihi gerçekleri tahrif ederek bu konuda söz söyleme hakkına sahip olmadığının ifade edildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
"Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'ni sözde 'Ermeni soykırımını' inkar etmeyi suç sayan bir yasa çıkarmasını şiddetle kınıyoruz. Tarihi gerçekler konusunda bölgede ve adadaki hassasiyetleri nazarı dikkate almayan bu yasanın Kıbrıs'taki iki halk arasındaki atmosfere yardımcı olmayacaktır.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi'nin böyle bir yasal düzenlemeyi adada adil ve kalıcı bir uzlaşıya yönelik görüşmelerin yeniden başlatılması çabalarının yoğunlaştığı şu dönemde yapmış olması dikkat çekicidir."
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI, YENİDEN UKRAYNA PARLAMENTOSU'NDA

Ukrayna'da Ermeni diasporası, 1915 olayları ile ilgili sözde Ermeni yasa tasarısını, yeniden Ukrayna Parlamentosu'na getirdi. Daha önce iktidar ve muhalefet partileri Ermeni asıllı milletvekilinin hazırladığı sözde soykırımı yasa tasarısı, bu defa bağımsız milletvekili Vitaliy Barvinenko tarafından parlamentoya sunuldu.

Parlamentoda bugün 2530 numara ile kayıt altına yasa tasarısının tam metni ve ek bilgiler, Ukrayna Parlamentosu'nun resmi sitesinde yayımlandı.

Söz konusu yasa tasarısında Barvinenko, Osmanlı'nın 1915-1922 yıllarında Ermenileri toplu olarak katledildiğinin resmen kabulünü ve 24 Nisan'ı ise anma günü olarak kabul edilmesi istiyor.

Barvinenko tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Dışişleri Komitesi'nde ana gündem maddesi olarak ayrıca Kültür ve Maneviyat Komitesi, İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Milletlerarası İlişkiler Komitesi, Bütçe Komitesi ve Yolsuzlukla Mücadele Komiteleri'nde de görüşülecek.

Parlamentoya verilen sözde soykırım yasa tasarısının ekinde, daha önce 'soykırım'ı tanıyan ülkeler ve olayın kısa geçmişi tek yanlı olarak parlamentoya sunuldu. Ek belgede konunun Ukrayna'daki Ermeni diasporası çok önemli olduğu ve ivedilikle yasanın kabulü istenildi.

Söz konusu yasa tasarısını parlamentoda ne zaman görüşeceği ise henüz kesinlik kazanmadı. Ukrayna'da 500 binden fazla Ermeni asıllı yaşıyor.

VİTALİY BARVİNENKO KİMDİR?

İlk olarak Ukrayna Parlamentosu'na 2007'de eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun partisinden giren Vitaliy Barvinenko daha sonra saf değiştirip Timoşenko hükümetinin düşürülmesinde rol oynamıştı.

Timoşenko'nun rakibi ülkeden kaçan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi'nden tekrar meclise giren Barvinenko, 16 Ocak 2014 tarihinde Ukrayna Parlamentosu'nda kabul edilen hak ve özgürlüklere kısıtlamalar getirdiği için 'diktatörlük yasaları' olarak adlandırılan ve ülkeyi kaosa sürükleyen iç güvenlik paketinde de 'evet' oyu kullanmıştı. 27 Kasım 2014 seçimlerinde ise Odesa Bölgesi'nden bağımsız olarak parlamentoya giren Barvinenko, şimdi parlamentoda 22 milletvekilinin yer aldığı 'Rönesans' gurubu içerisinde yer alıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...