Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tüketici fiyatları yıllık 7.61'e yükseldi

Tüketici fiyatları yıllık 7.61'e yükseldi

Ekonomi Haberleri

İlk 6 ayda "yüzde 3 ve üzerine enflasyon farkı" kadar maaş artışı sağlanacak memurlar; nisan, mayıs ve haziran enflasyonu kadar zam farkı alacak

Enflasyon martta yüzde 1.19 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.61, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3.41 olarak gerçekleşti. Ocakta aylık artış 1.1, nbsp;şubatta 0.71 olarak gerçekleşmişti. 3 aylık artış yüzde 3'ü buldu. Böylece ilk 6 ayda "yüzde 3 ve üzerine enflasyon farkı" kadar maaş artışı sağlayacak memurlar için zam farkı göründü. Önümüzdeki 3 ay enflasyondaki bütün artışlar, memura zam farkı olarak yansıyacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Enflasyonda kur ve gıda fiyatlarının etkisi ile arzuladığımız momentumu yakalayamadık ama yine de enflasyon muhtemelen düşmeye devam edecek" dedi. 3 aylık enflasyonun yüzde 3'e ulaşması ve bu noktada memur maaşlarında bir enflasyon farkı olup olmayacağının hatırlatılması üzerine Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz. Maliyet konusunda bugünden spekülasyon yapmak istemiyorum. İlk 3 aylık rakamlara bakarsak, enflasyon öngörülerimizin üzerinde. Bundan sonraki aylarda gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kura bakacağız. Ama her bir puanın etkisi çok büyük."
Bu arada ana harcama gruplarında aylık bazda en yüksek artış, yüzde 2.47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Onu lokanta ve oteller, eğlence ve kültür, giyim ve ayakkabı, sağlık grupları takip etti. Söz konusu kalemlerde artış, yüzde 1-1.4 arasında değişti. Yıllık bazda da en yüksek artış, yüzde 14 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Üretici fiyat endeksi ise martta, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 4.68, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.98, su sektöründe yüzde 0.53, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0.51 arttı.
Bu seneyi yüzde 6'larda kapatırız
Mart ayında manşet enflasyon yüzde 7.61 ile piyasa beklentilerinin üzerinde seyretse de, "TÜFE I endeksi" (çekirdek enflasyon) yıllık yüzde 7.10 ile, 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler bu gelişmenin görünüm açısından olumlu bir ilerleyişe işaret ettiğini belirterek, ikinci çeyrekten itibaren enflasyonda gerilemenin görülebileceğini dile getirdi. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı; çekirdek enflasyondaki iyileşmenin önemli olduğuna dikkati çekerek, ikinci çeyrekten itibaren yıllık enflasyonun yüzde 6'lı seviyelere inmesini ve yılı yüzde 6.8 seviyesinde tamamlamasını beklediğini ifade etti.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...