Bakan Yıldız olaya teşhisi koyduklarını söyledi

Bakan Yıldız olaya teşhisi koyduklarını söyledi

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız, "Olaya teşhisimizi koyduk, vakayı okuduk. Siber saldırı da ihtimal haricinde değildir" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisine ilişkin, "Olaya teşhisimizi koyduk. Hangi olay nereden kaynaklandı, nasıl oluştu... Detaylıca çalışıyoruz" dedi. Elektrik kesintileri sırasında, 86 bin 400'de bir ihtimalin gerçekleştiği ifadesini tekrarlayan Yıldız, siber saldırının da ihtimal haricinde olmadığını ifade etti. Türkiye'nin 1 milyon 200 bin kilometrelik iletim ve dağıtım hattı ile Avrupa'nın ikinci büyük iletim hattını işlettiğini, enerji arzında, kurulu güçte, santrallerle ilgili bir problem olmadığını vurgulayan Yıldız, "Tam tersi enerji fazlamız var. Problemleri net yerine koymak, varsa bir mühendislik hatası, onu da anlamak için çalışıyoruz. Kesinti öncesinde Türkiye'nin elektrik iletiminde 'otoban' olarak tabir edilen önemli hatlarda birer saniye aralıklarla kesintiler gerçekleşti. Frekans düşüşleri, gerilim dalgalanmaları, hatlardaki salınımlar derken böyle bir noktaya gelindi" dedi.
Oluşan olayı izah etmenin, bunun hangi sebeplerle tetiklendiğini bilmek anlamına gelmediğini anlatan Yıldız, şunları söyledi: "Olaya teşhisimizi koyduk, vakayı okuduk. Bunun 2-3 yolla tetiklenebileceğine kanaat getirdik. Bize soruluyor, 'bu bir siber saldırı mıdır?' siber saldırı ihtimal dışında değildir ama 'siber saldırı' dememiz için de elimizde yeterli done yok. 'Ben yapmadım, o yaptı' gibi bir yapımız yok. Neyse olayı öyle teşhis etmek istiyoruz. Siber saldırı ihtimal haricinde değildir, ancak şu anda elimizde net bir veri de mevcut değildir. Araştırılıyor, tamamen teknik bir gerekçeyle de olabilir. Onunla alakalı sebepleri ayrıca kamuoyuyla paylaşacağız."
Siber saldırı devam edebilir

Siber Güvenlik Teknolojileri Derneği Başkanı Vahap Eren de geçtiğimiz gün yaşanan elektrik kesintisinin bazı odakların sistemi bozma girişiminde bulunmuş olabileceğini söyledi. Eren, "Sıfır gün (0Day) güvenlik açıklarından faydalanılarak kesinti yapılmış olabilir. Bu açıklar herkesin bilmediği açıklar. Bunları kötü niyetli kullanmak isteyen bazı odaklar satın alıp bozma girişiminde bulunmuş olabilir. İlgili güvenlik açığı düzeltilmezse kesintiler sürekli hale gelebilir" dedi. Bu girişimin bir deneme olabileceği ihtimalini dile getiren Vahap Eren, "Bu girişim seçimlere yakın sürekli kullanılarak hükümet yıpratılmak istenebilir. Bu aş bu zaafiyetin test edildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle siber saldırı ihtimaline karşı dernekler ve akademisyenlerle ortak bir paydada buluşmak suretiyle hızlı hareket edilmeli. Sistemlere uzaktan erişim de mümkün" diye konuştu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...