Kenya'da terör örgütü, 148 öğrenciyi katletti

Kenya'da terör örgütü, 148 öğrenciyi katletti

DÜNYA Haberleri

Kenya'da Garissa Üniversitesi'nin kampüsünde terör örgütü Eşşebab militanlarının düzenlediği saldırıda çoğu öğrenci 148 kişi hayatını kaybetti.

Kenya'nın kuzeydoğusunda Somali sınırındaki Garissa Üniversitesi'nin kampüsünde terör örgütü Eşşebab militanlarının düzenlediği saldırıda çoğunluğu öğrenci olmak üzere 148 kişinin hayatını kaybettiği, 4 militanın da öldürüldüğü açıklandı. Kenya İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery, yaptığı açıklamada, saldırıda 148 kişinin öldüğünü ve 79 öğrencinin de yaralandığını söyledi. Nkaissery, ağır yaralı olan 9 öğrencinin tedavi altına alındığını belirtti. Nkaissery, güvenlik güçleri tarafından Eşşebab militanlarına karşı düzenlenen operasyonun sona erdiğini, operasyonda 4 militanın ölü ele geçirildiğini kaydetti.
Nkaissery, "Güvenlik güçleri, üstlerinde patlayıcı düzenek bulunan militanları vurduklarında, düzeneklerin patlaması sonucu güvenlik ekibinden bazıları öldü bazıları da yaralandı" diye konuştu. Nkaissery, hayatını kaybeden 148 kişiden kaçının güvenlik ekibinden olduğunu belirtmedi. Bakan, daha önceki açıklamasında, operasyon sırasında 1 polis memuru, 1 asker ve 2 korumanın öldüğünü söylemişti. Kurtarılan 518 öğrencinin askeri birliğe götürüldüğü kaydeden Nkaissery, öğrencilerin yarın sabah evlerine gönderileceklerini ifade etti. Bakanlık sözcüsü Mwenda Njoka, AA muhabirine, hükümetin, saldırının planlayıcısının yakalanmasına yardımcı olacak bilgi getirene 216 bin 530 dolar ödül vereceğini açıklamıştı. nbsp;
Nizamiyedeki korumalara ateş açarak Garissa Üniversitesi'nin kampüsüne giren ve öğrenci yurtlarına ulaşmayı başaran saldırganların, kampüsün içinde etrafa rastgele ateş ettikleri ifade edilmişti. Saldırının sorumluluğunu üstlenen Eşşebab'ın sözcüsü Ali Dheere, yaptığı açıklamada, "Üniversitede onlarca kişiyi öldürdük ve operasyon hala sürüyor. Garissa'daki üniversiteye saldırdık çünkü Kenya ile savaştayız" demişti. Ali Dheere, kampüse yerel saatle 03.00'te giren militanların Müslümanları seçerek serbest bıraktığını, Kenyalı güvenlik güçlerinin Müslüman öğrencilerin serbest bırakılmasından sonra saldırıdan haberdar olduğunu savunmuştu. Garissa Üniversitesi kampüsü, Somali sınırına 200 kilometre uzaklıktaki Garissa kentinin üç kilometre dışında bulunuyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KINADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kenya'daki terör saldırısına ilişkim yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Kenya'nın kuzey doğusundaki Garissa Üniversitesi'ne düzenlenen silahlı saldırıda, 100'ü aşkın insanın hayatını kaybettiğini ve çok sayıda kişinin yaralandığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Terör saldırısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı, metanet ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Türkiye olarak, Kenya halkının acılarını paylaşıyor, saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Bizler, terörün dininin ve milliyetinin olamayacağının bilinciyle, Kenya halkı ve hükümetiyle bu acılı günlerinde tam bir dayanışma içerisindeyiz. Türkiye, Afrika Boynuzu'nda güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeye, terörle mücadele konusunda da bölge ülkeleriyle işbirliği içinde olmaya devam edecektir."
OBAMA'DAN TAZİYE TELEFONU
ABD Başkanı Barack Obama, Kenya'nın kuzeydoğusundaki Garissa Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için, Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'ya başsağlığı diledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, Kenya Devlet Başkanı Kenyatta'yı telefonla arayarak önceki gün üniversitede meydana gelen saldırıda hayatını kaybedenler için kendisinin ve eşi Michelle Obama'nın taziyelerini iletti.
İRAN'DAN KINAMA
İran, Kenya'da Eşşebab militanları tarafından, ülkenin kuzeydoğusundaki Garissa Üniversitesi'ne düzenlenen ve çoğunluğu öğrenci olmak üzere 147 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı "şiddetle" kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında, Kenya'nın kuzeydoğusundaki Garissa Üniversitesi'ne düzenlenen ve çoğunluğu öğrenci olmak üzere 147 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı "şiddetle" kınadığını belirtti. Afham, saldırıdan üzüntü duyulduklarını kaydederek, "Bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda ölenlerin yakınlarına ve Kenya halkına başsağlığı diliyoruz" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...