Gazzeli sanatçı kardeşler İsrail ablukasına direniyor

/ Kaynak: AA
Gazzeli sanatçı kardeşler İsrail ablukasına direniyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Gazzeli kardeşler, Hamdi ve Dima eş-Şuşea, sanatla İsrail ablukasından kaynaklanan zorluklara ve işsizliğe direniyor.

İşsizlik oranlarının yüzde 42'yi aştığı İsrail ablukası altındaki Gazze'de kendi mesleğini icra etme şansı bulamayan İç Mimar Hamdi Eş-Şuşea (27), kız kardeşi Dima Eş-Şusea ile evlerinin bir odasını cam ve seramik boyama atölyesine dönüştürdüklerini söyledi. Hamdi eş-Şuşea, kardeşi Dima'yla günde 8 saatten fazla çalışıp Tezzkar adını kullandıkları sosyal paylaşım siteleri üzerinden aldıkları cam ve seramik boyama siparişlerini hazırlayarak geçimlerini temin ettiklerini anlattı. Yaklaşık 4 yıldır bu işi yaparak 30'dan fazla sergide yer aldıklarını aktaran Şuşea, "Atölyemiz küçük ve evde çalışıyor olmamıza rağmen büyük bir başarı elde ettik. Farklı hacim ve şekillerde binden fazla eser üreterek, bir bölümünü lokantalara, otellere gönderdik" dedi. Şuşea, üzerine boyama yaptıkları mutfak eşyaları, Filistin'de üretilen seramik ve zeytin ağacından yapılan çerçevelerden oluşan 600 parça eseri, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Şikago kentinde Filistinli çocuklara yardım için faaliyet gösteren bir yardım kuruluşuna gönderdiklerini belirtti. Hamdi eş-Şuşea, atölyelerini büyütmek için gerekli parayı aradıklarını ancak bulamadıklarını dile getirdi. Ağabeyinin çalışmasına kendisin katılma sürecini anlatan Dima eş-Şuşea, "Resim yapmayı beceremezdim ama Hamdi'nin çalışmalarına yardımcı oldum. Ağabeyim kabiliyetlerimi geliştirmem konusunda yardımcı oldu ve benim güzel yazı yazma yeteneğimi keşfetti" diye konuştu. Hazırladıkları hediyelik eşyalar üzerine "Seni seviyorum anne" gibi ifadeler yazan ve boyama yapan Dima, en güzel vakitlerinin çalıştıkları atölyede geçtiğini ve resim yapmayı çok sevdiğini kaydetti. Ağabeyi gibi eğitimini aldığı mesleği icra etme şansı bulamayan Dima, "İşsizliğe teslim olmayacağım. Sanat çalışmalarıyla geçimimizi temin etmeye çabalıyoruz" ifadelerini kullandı. Dima, Filistinli gençlerin hayatı ve sanatı sevdiklerini dünyaya göstermek istediklerini, bu nedenle Gazze'yi ziyaret eden heyetlere hazırladıkları sanat eserlerinden hediye ettiklerini söyledi.
"İSRAİL RESİM MALZEMESİ ALMAMIZI ENGELLİYOR"
Çok sevdikleri sanatlarını icra ederken karşılaştıkları zorluklara da değinen Dima, "İsrail ablukası, çok sayıda resim malzemesinin Gazze'ye girmesini engelliyor. Batı Şeria'dan seramik ve ahşap almamız gerekiyor ancak İsrail bunu engelliyor. Bunun yanı sıra çok yüksek vergiler ödemek zorunda kalıyoruz" diye konuştu. Hamdi ve Dima kardeşler, Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılmasını ve yurt dışına ihracatta bulunabilmeyi istediğini belirtti. Filistin İstatistik Birimi tarafından yayımlanan rapora göre geçen yılın son çeyreğinde Gazze Şeridi'nde işsizlik oranı yüzde 42.8 oldu. Hamas Hareketi'nin Filistin'de seçimleri kazandığı 2006 yılından itibaren İsrail Gazze Şeridi'ne havadan karadan ve denizden abluka uyguluyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...