Aynı anda tutuklanıp tahliye edilmişler!

Aynı anda tutuklanıp tahliye edilmişler!

GÜNDEM Haberleri

Savcıyı katleden ile emniyete saldıran iki saldırgan aynı anda tutuklandı.İki terörist de aynı anda tutuklanıp tahliye edilmiş

Aynı davada yargılanan iki saldırgan 14 ay tutuklu kaldı. TMK mahkemelerinin kapatılmasının ardından dava dosyasının gittiği yeni mahkeme dosya üzerinden ikisini de tahliye etti. Çağlayan Adliyesi'nde savcı Kiraz'ı öldüren saldırganlar bir operasyon sonrası ölü olarak ele geçirilmişti. nbsp; nbsp; 31 Mart ve 1Nisan günleri gerçekleştirdikleri saldırılarla Türkiye'nin gündemini sarsan saldırganlar, 'aynı davada yargılanıp, aynı anda tahliye' oldu.

Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı öldüren saldırganlardan Şafak Yayla ile İstanbul Emniyeti'ne saldırdıktan sonra öldürülen Elif Sultan Kalsen aynı davada yargılandı. Bu iki isimin de aralarında bulunduğu DHKP-C'lilere yönelik operasyon Ocak 2013'te yapıldı. Operasyon kapsamında Şafak ve Kalsen'in de aralarında bulunduğu bir grup 20 Ocak 2013'te tutuklandı. İki isim de Öğrenci Gençlik Dernekleri Federasyonu'nda birlikte gözaltına alındı.

O zamanki Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Madde ile yetkili savcılığın 8 ay yürüttüğü soruşturma 25 Eylül 2013'te tamamlandı. Soruşturma kapsamında Şafak Yayla, ağabeyi Bulut Yayla ve Elif Sultan Kalsen'in de aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında dava açıldı.

İDDİANAMEDE AYNI SUÇLAMA

İddianamede Şafak Yayla'nın 'örgütün legal kuruluşu Gençlik Federasyonu'nunda görevli olduğu ve örgütün yurtdışında bulunan merkez komitesi ile temasa geçme yetkisi bulunan bir örgüt üyesi olduğu' belirtildi. İddianamede Şafak Yayla'nın kod adının da 'Akın' olduğu ifade edildi. Yayla'nın ülke genelinde örgüte katılan gençlere verilen eğitimlere de katıldığı ve eğitmen olarak görev yaptığı anlatıldı.

İddianamede Elif Sultan Kalsen için de 'örgütün legal kuruluşu Gençlik Federasyonu'nunda görevli olduğu ve örgütün yurtdışında bulunan merkez komitesi ile temasa geçme yetkisi bulunan bir örgüt üyesi olduğu' belirtildi. Kalsen'in Hayata Dönüş Operasyonu'nda görev alan Binbaşı Zeki Bingöl'e yönelik suikast hazırladığı ve suikastta kullanılmak üzere 7,65 mm çapındaki silah temin ettiği belirtildi.

Duruşmasız tahliye

Kapatılan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davada, iki isim de 'silahlı terör örgütüne üye olmak ve terör örgütüne propaganda yapmak' suçlarından yargılandı. TMK 10. Madde ile yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından bu dava dosyası İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Daha önce 'kapsam ve büyük terör davalarına bakmayan' bu mahkeme önce dosyayı kabul etti. Ancak duruşma dahi yapmadan dosya üzerinden avukatların talebi üzerine Yayla ve Kalsen'in de aralarında bulunduğu 11 sanığı tahliye etti. Sanıklar 14 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. nbsp; Tahliye gerekçesi olarak ise 'savunmalarının alınmış olmasını', 'tutuklu kaldıkları süre', 'tutukluluk halinin devamının ölçülü olmayabileceği' gösterildi. Tahliye edilen sanıklara yurt dışı yasağı konuldu. Tahliye kararının ardından mahkeme ilk duruşmanın da yedi ay sonra yani 17 Ekim 2014'te görülmesine karar verdi.

Kaynak : Al Jazeera

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...