Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Taner Yıldız: 'Turkuaz'dan sonra yerli sondaj gemisi de geliyor

Taner Yıldız: 'Turkuaz'dan sonra yerli sondaj gemisi de geliyor

Ekonomi Haberleri

"Yerli sondaj gemisinden sonraki hedefimiz, Türkiye'nin bir sondaj gemisine, sondaj platformuna sahip olmasıdır. Yerli sanayi bunu başarabilir"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ekim ayında denize açılacak ilk yerli sismik arama gemisi Turkuaz'ın hem madencilik faaliyetlerinde kullanılacağını hem de deniz altındaki hayatı inceleyeceğini söyledi. Yıldız, "Barbaros Hayrettin Paşa'yı bir süreliğine 14 milyon dolara kiraya verdik. Turkuaz için harcadığımız 300 milyon lirayı da inşallah alacağız. Turkuaz'dan sonraki hedef, Türkiye'nin bir sondaj gemisi, sondaj platformuna sahip olmasıdır. Şu anda ham petrol varil fiyatlarının düşmesinden dolayı bir kısım sondaj gemilerinin ucuzladığını gördük. Petrol platformlarını günlük 1 milyon dolar civarında kiralıyorduk. Biz yaparsak, bu tür yatırımlar kendisini 3-4 yılda amorti eden yatırımlardır. Tuzla'nın bu mühendislik seviyesine çıktığını gördük. Türkiye firmalarından şu anda Hazar'da platform yapanlar var. Bizim yerli sanayideki bir kısım pahalı üretimlerimizin bile 'gerçekleşmesi adına' tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu. Akkuyu Nükleer Santrali ile ülkeye 735 milyon dolarlık giriş yapıldığını anlatan Yıldız, şöyle devam etti: "İşletme alım tarihi 2019 yılının sonu olarak belirlenmişti. 2020'nin çok ötesine giderse gecikmiş olur. Gecikmenin bedeli Rusya tarafınca karşılanacak. Ne kadar erken işletmeye alınırsa, o kadar fazla faydalı olacak." Özel sektör ile kamunun son 12 yılda yer değiştirdiğini de hatırlatan Yıldız, "12 yıl önce özel sektörün toplam enerji üretimindeki payı yüzde 32'lerde idi, şimdi kamunun payı bu seviyede. Özel sektörün payının minimum yüzde 75'e çıkmasını istiyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...