Bosna Hersek'in mayınlarla mücadelesi sürüyor

/ Kaynak: AA
Bosna Hersek'in mayınlarla mücadelesi sürüyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, o dönemde yerleştirilen kara mayınları 540 bin vatandaş için hayati risk taşımaya devam ediyor

Bosna Hersek'teki savaşın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, o dönemde yerleştirilen kara mayınları yüz binlerce vatandaş için hayati risk taşımaya devam ediyor. 1992-95 yılları arasında yaşanan savaştan kalma 120 bin civarında kara mayını, 540 bin vatandaşın her gün ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi (BH MAC) Sözcüsü Svyetlana Luleciya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün hala ülke topraklarının yüzde 2.3'ünün, bir başka ifade ile 1176 kilometrekaresinin mayınlı arazi olduğunu ve bu mayınların 540 bin vatandaş için tehlike oluşturduğunu söyledi. Ülke genelinde hala 120 bin civarında kara mayını bulunduğunu belirten Luleciya, en fazla mayınlı arazinin Velika Kladuşa, Oraşye, Posavina, Tuzla, Doboy, Şamats ve Brod bölgelerinde bulunduğunu vurguladı. Luleciya, savaşın ardından meydana gelen mayın patlamalarında 240'ı çocuk, 603 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 129 kişinin ise yaralandığını ifade etti.
ÜLKEYİ MAYINLARDAN TEMİZLİYORLAR nbsp;
Ranko, Dragan, Mladen, Milan, Miralem, Ramiz, Osman ve Nihad... Bunlar sadece sıradan isimler değil, ülkedeki mayınlı arazileri temizlemek için her gün hayatlarını riske atan "kahramanların" isimleri. Sabahın erken saatlerinden evlerinden çıkıp, daha önce buldukları ya da olası mayınlı arazilerin bulunduğu alana giderek, gün boyunca bugün hala 540 bin Bosna Hersekli için hayati tehlike teşkil eden mayınlı arazileri temizliyorlar. Başkent Saraybosna yakınlarındaki İliyaş beldesine bağlı Kostraça ve Solakoviçi köyleri civarında mayınlı arazileri temizleyen BH MAC ekibi, tehlikenin farkında olarak korku içinde her gün bu işi yapıyor. 2005 yılından itibaren mayın temizlemenin her aşamasında görev yapan "StopMines" firmasından Aleksandar Kusmuk, mayınlı arazide sekizer kişiden oluşan üç ayrı ekip olarak çalıştıklarını, olası mayınlı arazilerde köpeklerin de görev yaptığını anlattı. "Tehlikeli" olarak nitelendirdiği mayın temizleme işine girmeye neden karar verdiğini hala bilmediğini anlatan Kusmuk, "Çalışmak zorundayız. Bu işe girdim ve artık geri dönüş yok" dedi. Mayın temizleme işinin diğer işlere oranla "biraz farklı" olduğunu ifade eden Kusmuk, bu işte "kelleyi korumanın" birincil öncelik olduğuna işaret etti. Kusmuk, yaptıklarını işin ne denli zor bir iş olduğunun farkında olduklarını belirterek, "En büyük sorun, aslında nasıl bir işle uğraştığını düşünmek. İşte o zaman bu işi artık bırakmak istiyorsun ama yapacak başka işin yok" diye konuştu. On yıldır mayın temizleme işinde olan Miroslav Brekalo da liseden mezun olur olmaz, 18 yaşında bu işe başladığını söyledi. Yaptığı işin tehlikesinin farkında olduğunu vurgulayan Brekalo, ailesinin de artık bu tehlikeye "alıştığını" ancak başka birine mayın temizlediğini söylediğinde insanların şaşırdığını aktardı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...