İranlılar yaptırımların tek seferde kaldırılmasını istiyor

/ Kaynak: AA
İranlılar yaptırımların tek seferde kaldırılmasını istiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İranlılar, çoğunlukla uzlaşmayı olumlu bulurken, bazıları yaptırımların tek seferde kaldırılmasını istedi.

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında varılan nükleer mutabakat sonrası İranlılar, Batı ülkeleri tarafından İran İslam Devrimi'nin gerçekleştiği 1979 yılından bu yana ülkelerine uygulanan yaptırımların kaldırılacağı haberini sevinçle karşıladı. İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer mutabakatı değerlendiren bazı İranlılar, görüşmelerin mutabakatla sonuçlanmasını olumlu karşıladıklarını ancak başarı için yaptırımların tamamen ve tek seferde kaldırılması gerektiğini belirtti.
Başkent Tahran'ın işlek caddelerinden Veli Asr'da, AA muhabirinin görüştüğü İranlılar, nükleer uzlaşmaya ilişkin düşüncelerini aktardı.
Soyadının yazılmasını istemeyen 62 yaşındaki Rıza, uzlaşmanın yaptırımların tamamen kaldırılması şartıyla önemli bir başarı olduğunu dile getirerek, "Eğer yaptırımlar tamamen ve tek seferde kaldırılmazsa ABD bizi aldatabilir. Buna karşı dikkatli olmalıyız. Amerika'nın hilesine karşı yetkililer dikkatli olmalı. Onlar yaptırımları tek seferde kaldıracağını söyleyebilir ancak daha sonra bu iki üç yıla kadar uzayabilir" dedi.
Halkın yaptırımların kalkmasını dört gözle beklediğini söyleyen Meryem isimli İranlı da yaptırımların her şeyden fazla halkın yaşamını etkilediğini belirterek, "Yaptırımlardan dolayı ülkedeki pahalılık ve bazı ilaçların ithal edilememesi halkı zor durumda bıraktı. Ben, Dışişleri Bakanı Zarif'i takdir ediyorum ancak inşallah beklentilerimiz gerçekleşir. Halka bir faydası olmayan anlaşmanın bir değeri de yoktur" diye konuştu.
Nükleer enerjinin ülkesinin hakkı olduğunu dile getiren üniversite öğrencisi Milad ise anlaşmanın olumlu olduğunu söyledi. "Tüm büyük güçlerin nükleer enerjisi var. Biz neden nükleer enerjiye sahip olup barışçı bir şekilde kullanmayalım" diyen Milad, ülkesinin nükleer haklarının korunması gerektiğini belirtti.
İsmini vermek istemeyen bir diğer İranlı ise anlaşma gününün İran halkı için bayram niteliğinde olduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanı Ruhani ve Zarif'i tebrik ediyorum. Bu anlaşmanın ülke ekonomisine büyük etkisi olacak. Halkın bugüne kadar çok sıkıntıları vardı ancak artık halkın refah seviyesi artacak ve dünya ile bağlantıları daha iyi olacaktır" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...