Saraybosna Kuşatması'nın 23. yılı

/ Kaynak: AA
Saraybosna Kuşatması'nın 23. yılı

DÜNYA Haberleri  / AA

Sırp birliklerinin 6 Nisan 1992 tarihinde, başkent Saraybosna'yı kuşatmasının yıl dönümü kapsamında, şehirde anma etkinlikleri düzenlendi.

Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazandığı referandumun hemen ardından, Sırp birliklerinin 6 Nisan 1992 tarihinde, başkent Saraybosna'yı kuşatmasının yıl dönümü kapsamında, şehirde anma etkinlikleri düzenlendi.
İkinci Dünya Savaşı'nda, 6 Nisan 1945'te Nazi Almanyası'nın işgalinden kurtulan ve bu nedenle aynı zamanda "Saraybosna Şehir Günü" olarak da kutlanan bu günde, Saraybosnalılar her iki savaşta da hayatını kaybedenleri nbsp;andı.
Anma etkinlikleri kapsamında, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenler için yapılan Sönmeyen Ateş Anıtı'nda tören düzenlendi. Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç'in yanı sıra çok sayıda siyasi anıta çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulunarak, dua etti.
Heyetler daha sonra, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği'ni ziyaret etti. Kovaçi'deki törene, Bosna Hersek'in yeni başbakanı Denis Zvizdiç de katıldı.
Zvizdiç, burada yaptığı açıklamada, 6 Nisan'ın sadece Saraybosna için değil, tüm Bosna Hersek için büyük önem taşıdığına işaret ederek, tarih boyunca bazı nisan aylarında çok sayıda Bosna Hersekli'nin hayatını kaybettiğini vurguladı.
Anma etkinlikleri kapsamında ayrıca, Saraybosna Kuşatması boyunca hayatını kaybeden çocuklar için yaptırılan anıtın önünde de tören düzenlendi.
- 6 Nisan'da ne oldu?
6 Nisan günü, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna için hem iyi hem de kötü anıları içinde barındırıyor.
Saraybosna, İkinci Dünya Savaşı'nda 6 Nisan 1941 tarihinde, Almanya tarafından bombalandı. Saraybosna, eski Yugoslavya Ordusu'nun işgalci kuvvetlere karşı başlattığı operasyon sonucu, dört yıl sonra yine aynı gün, 6 Nisan 1945'te düşman işgalinde kurtarıldı.
1941-1945 yılları arasında işgalcilerle yapılan mücadelelerde 7 bin 92'si Yahudi olmak üzere 10 bin 961 Saraybosnalı hayatını kaybetti.
Saraybosna'nın kurtuluşunun 47. yıl dönümünde, 6 Nisan 1992 tarihinde yeniden saldırıya uğradı. Sırp birlikleri tarafından kuşatılan ve her gün bombaların yağdığı kent, 31 Temmuz 1995 tarihine kadar kuşatma altında kaldı.
Bosna Hersek'teki bağımsızlık referandumundan bir ay sonra başlayan ve üç buçuk yıl süren kuşatma boyunca bin 598'i çocuk olmak üzere 11 bin 541 sivil hayatını kaybetti, kentteki tarihi ve kültürel eserler, altyapı büyük zarar gördü.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Avrupa'da yaşanan en kanlı savaş olarak kabul edilen Bosna Savaşı'nda yaklaşık 110 bin kişi hayatını kaybetti, 2.2 milyon kişi ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...