Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi kritik açıklama

Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi kritik açıklama

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını cevapladı.

İşte o konuşmadan satır başları...

" 23-24 Nisan'da yapılacak Çanakkale kutlamaları ile ilgili hazırlıklar devam ediyor. Katılını nbsp; teyit eden ülke sayısı 60'ı geçti. 23 Nisan'da İstanbul'da bir toplantı ile başlayacak, 24 Nisan'da Çanakkale'de devam edecek."

SORU: İran ziyareti 2 gün diye planlandı bir güne düştü?

"Ziyaret baştan beri 1 günlük planlanmıştı. Ama belki gidişimiz bir gün önce olabilirdi. Planlama tamamen bizim program akışımızla ilgilidir. İran'ın bölgede sorumluluk sahibi bir komşu olarak, İran'la iyi ilişkiler geliştirilmesini hep savunduk. Dönem dönem Batı ile yaşanan gerilimlerin de müzakere ile çözülmesi için çabalarımız devam etti."

SORU: Yarın imzalanacak anlaşmalarla ilgili detay verir misiniz? İranlı vekillerin Ruhani'ye gönderdiği mektupla ilgili değerlendirme yapabilir misiniz?

"Enerji, ekonomik, gümrük ve sağlıkla ilgili anlaşmalarımız olacak. Bazı İranlı vekillerin yazdığı mektupla ilgili, olarak bizim verdiğimiz mesajlar çok nettir. Bölge barışına ve istikrarına yönelik çağrılardır. Siyasi popülizm yapmak yerine kendi hükümetlerinin daha yapıcı bir politika izlemesi için hassasiyet göstermesi gerekir vekillerin. Suriye'de yaşana olaylar 5. Yılına girmek üzere. 300 binden fazla insan hayatını kaybetti ve savaş hala devam ediyor. Bunları önlemek için sorumluluk sahibi muhataplarımızla her zaman işbirliğine hazırız. Çatışmaların önlenmesi için herkes sorumluluk sahibi olarak hareket etmek durumundadır. Yemen konusunda da umarız kısa zamanda bir netice alınması imkanı olur."

SORU: Ak Parti'nin seçim beyannamesini gördüğünü söylemişti. Bunun ardından hafta sonunda cumhurbaşkanının AK Parti adayları ile ilgili çalışma yaptığı iddia edildi.

"Haftasonu cumartesi tam gün Cumhurbaşkanımız ile beraberdim. Kapanıp liste çalışması yaptığını görmedim. Cumhurbaşkanımız baştan beri net ifade etti. Başkanlık sistemi için bütün siyasi taraflara bir çağrı yaptığını biliyoruz. Bu noktada iktidar partisinin de bu çağrıya cevap vermesi sevindiricidir. AK Parti'nin 12 yıl liderliğini yaptı. Fakat şu anda Cumhurbaşkanı sıfatıyla Başkanlık sistemi çağrısını tüm partilere yapmıştır. Listelerle ilgili gündeminde liste çalışması söz konusu değil. Seçim sürecini Cumhurbaşkanımız çok yakından takip edecektir bundan sonra da. Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bir seçimdir. Bundan sonra atacağımız stratejik adımlar Cumhurbaşkanlığı makamı açısından da büyük önem arz etmektedir. Seçim sürecini de yakından takip edecektir."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...