Futbol terörü artık ülkemizde

Futbol terörü artık ülkemizde

SPOR Haberleri

Futbol terörü, Mısır ve Avrupa'dan sonra ülkemizde de ortaya çıktı. Süper Lig maçları ertelenirken, son yıllardaki üzücü olaylar tekrar gündeme geldi...

Spor Toto Süper Lig'de Çaykur Rizespor maçı dönüşünde saldırıya uğrayan Fenerbahçe kafilesinin başına gelen bu üzücü olayların ardından, Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Lig'in 27. haftasını ve Ziraat Türkiye Kupası'nda oynanacak maçları erteledi. Türkiye'de ilk kez karşılaştığımız bu durum, aslında dünya futbolunda son yıllarda birçok kez, farklı üzücü olaylarla karşımıza çıkmıştı.


Türkiye'nin başına gelen bu terör olayı, daha önce Mısır, İtalya, Ukrayna ve iki kere de Yunanistan'da futbolun durmasına neden olmuştu.


HAKEME SOKAK ORTASINDA SALDIRDILAR


Ateşli taraftarları ve bazı özel maçlarında yaşanan gergin, istenmeyen olaylarıyla bilinen Yunanistan'da ilk olarak patlak veren skandal, Kasım 2014'te yaşanmıştı.


45 yaşındaki hakem Christoforos Zografos'un sokak ortasında bazı taraftarlar tarafından saldırıya uğramış ve dövülmüştü. Futbol federasyonu bunun üzerine yönetim kurulunu acil topladı ve aldığı kararla futbol liglerini süresiz olarak ertelemişti.


Futbol terörü artık ülkemizde



TARAFTAR SAHAYA GİRDİ ORTALIK KARIŞTI


Yunanistan Ligi'nde Şubat ayında oynanan Panathinaikos - Olympiakos derbisinde taraftarların sahaya girmesi, antrenörlere ve futbolculara meşaleler atılmasının ardından Yunanistan Futbol Federasyonu bir kez daha önemli bir karar almıştı. Federasyon ligleri bir haftalığına ertelemiş ve Spor Bakanı Yardımcısı Stavro Kontonis o günkü yaşananları, ''Bu tarihe kadar yetkililer tarafından şiddet olaylarını önlemek için yeni tedbirler alınırsa, ligin tekrar başlaması konusunu değerlendireceğiz'' sözleriyle açıklamıştı. Bu olayla birlikte Yunanistan'da bu sezon futbol liglerine ikinci kez ara verilmiş oldu.


Futbol terörü artık ülkemizde



SİCİLYA DERBİSİ KANA BULANDI


İtalya Serie A'da Catania ile Palermo arasında 2 Şubat 2007 günü oynanan Sicilya derbisi, akıllara durgunluk verecek olaylara sahne oldu. Tarih boyunca gergin mücadelelere sahne olan derbide taraftarlar, mücadelenin devre arasında polislerle arbede yaşadı. İkinci yarı başladıktan sonra, dakikalar 58'i gösterdiğinde sahaya atılan yabancı maddelerin fazlalığı nedeniyle mücadeleye yarım saat ara verildi. Taraftarlar yatıştırılıp mücadele yeniden başladı. Mücadeleyi deplasman ekibi Palermo 2-1 kazanınca ev sahibi Catania taraftarları çileden çıktı.


Stat çıkışında iki takım taraftarları birbirine girdi. Kavga kentin ara sokaklarında da sürdü. Olaylar sırasında bir polise el yapımı bomba atıldı ve polis memuru Filippo Raciti hayatını kaybetti.


Bir kişinin öldüğü ve 100'e yakın kişinin yaralandığı bu olay sonrasında dönemin İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Luca Pancallii, İtalya'daki tüm liglerin 1 hafta itibariyle ertelendiğini açıkladı. İtalya Milli Takımı'nın o dönemde Belçika ve Romanya ile oynayacağı hazırlık maçları da bu olaylar nedeniyle iptal edildi.


Futbol terörü artık ülkemizde



MISIR'DA FUTBOL VAHŞETİ


Mısır'da tarihler 9 Şubat 2015'i gösterdiğinde Zamalek ile Enppi takımları arasında oynanan mücadele, son yılların en büyük vahşetin yaşanmasına neden oldu...


2012 yılında yaşanan olaylar nedeniyle Mısır'da taraftar sayısına kısıtlama getirilmiş, ve 10 bin kişi ile sınırlandırılmıştı. Zamalek ile Enppi ile oynanacak mücadeleye birçoğu biletsiz yaklaşık 30 bin taraftar girmeye çalışınca tansiyon alevlendi. Çıkan arbede sonrasında da 22 kişi hayatını kaybetti. nbsp;Mısır Futbol Federasyonu, bu üzücü olay sonrasında liglerin süresiz olarak ertelendiğini açıkladı. nbsp;


Mısır'da futbol şiddeti yalnızca bu olayla sınırlı değil. 1 Şubat 2012 yılında Al Masary ile Al Ahly arasında oynanan maçın ardından büyük olaylar yaşanmıştı. Al Masry galibiyetinin ardından sahaya giren binlerce Al Ahly taraftarı, polise saldırarak büyük bir kargaşa oluşturmuştu. Siyasi karışıklıkların da etkili olduğu söylenen olaylar sonrasında 74 kişi hayatını kaybetmiş ve yüzlerce insan yaralanmıştı. Bu olayların ardından Mısır Futbol Federasyonu ligleri süresiz ertelemişti. Ertelemenin kalkmasının ardından ise önce maçlar seyircisiz oynanmış, sonrasında da 10 bin kişi sınırı getirilmişti.


SİYASET FUTBOLA DARBE VURDU


Ukrayna'da da yaşanan siyasi olaylar ve bu olayların sokağa taşması da futbolun gölgelenmesine neden olmuştu. Özellikle başkent Kiev'de sokakların kan gölüne dönmesinin ardından Ukrayna Futbol Federasyonu ligin geleceği ile ilgili önemli bir karar alarak, liglerin bir süre ertelenmesi kararı vermişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...