ABD'den İran'ı kızdıracak açıklama

/ Kaynak: AA
ABD'den İran'ı kızdıracak açıklama

DÜNYA Haberleri  / AA

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, "Yönetimimizin güçlü görüşü, İran'a yaptırımların bir günde kaldırılmasının akıllıca olmadığı yönünde" dedi.

ABD yönetimi, P5+1 ülkeleriyle İran arasında nihai anlaşma sağlanması halinde, bu ülkeye yönelik yaptırımların tek seferde değil aşamalı olarak kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, İran'ın, nükleer müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması halinde yaptırımların tamamının hemen kaldırılmasını istediğini ancak ABD ve uluslararası toplumun bunun İran'ın nükleer programını teyidine bağlı olarak aşamalı yapılmasının uygun olacağını düşündüğünü belirtti.

Bu konuların hala müzakere edildiğini belirten Earnest, "Yönetimimizin güçlü görüşü, tüm yaptırımların bir günde kaldırılmasının akıllıca ve uluslararası toplumun çıkarlarına uygun olmadığı yönünde. Bunun aşamalı yapılması en iyi yöntem" diye konuştu.

"İhlal olursa yaptırımları geri getiririz"

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz ise Beyaz Saray'da düzenlenen günlük brifingde, anlaşmanın 10-15 ya da 20 seneyle sınırlı olmadığını vurgulayarak "Bu belirli bir süreyle sınırlanmış bir anlaşma değil. Farklı safhalarıyla sonsuza kadar sürecek bir anlaşma" dedi.

İran'ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde nasıl bir yol izleneceğine yönelik soru üzerine Moniz, "İran'ın nükleer programına yönelik denetleme planımız kapsamında bir ihlal yapıldığını, anlaşmadan saptıklarını tespit edersek yaptırımları derhal geri getiririz" diye konuştu.

Moniz, taraflar tarafından yapılan açıklamaların farklılık gösterdiği yönündeki değerlendirmeye de "Bu karşılıklı güven üzerine değil, nbsp; İran'ın çeşitli zaman ölçütlerine göre neler yapabileceği ve nelere erişebileceğini sınırlayan, ödün verilmeyecek şartlar üzerine kurulmuş bir uzlaşma" karşılığını verdi.

İran ile BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu "5+1 grubu" arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde, 2 Nisan'da uzlaşmaya varılmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...