Erdoğan İran'a gidiyor!

Erdoğan İran'a gidiyor!

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İran'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Buket Güven ANKARA
İran'ın Batı ile imzaladığı nükleer anlaşma sonrasında Erdoğan, ambargolar nedeniyle azalan ikili ticaret hacminde '30 milyar doları yakalayalım' önerisinde bulunacak. Erdoğan, İran-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısına katılmak üzere bugün Tahran'a gidiyor. Cumhurbaşkanı olarak İran'ı ilk defa ziyaret edecek olan Erdoğan'a 7 bakanın eşlik edecek. Erdoğan, Tahran'da ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyine başkanlık etmelerinin yanı sıra İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ile de görüşecek. Ziyarette gündem enerji başta olmak üzere iki ülke ilişkileri, bölgesel gelişmeler, İran'ın P5+1 ile imzaladığı anlaşma sonrasında hayata geçilebilecek projeler olmak üzere üç önemli başlıktan oluşacak.
Erdoğan'ın, bölgesel gelişmelere ilişkin olarak da önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Bölgedeki DAEŞ tehdidi ve sonrasında Yemen operasyonu sonrasında gün yüzüne çıkan mezhep çatışması riski de Erdoğan'ın gündeminde olacak. nbsp;İran'ın başta Suriye, Irak ve Yemen olmak üzere çeşitli ülkelerde sadece Şii grupları desteklemesinin bu riski artıracağına işaret edecek olan Erdoğan, "Bölgesel istikrarın herkesin çıkarına olduğu" mesajını verecek.

İranlı vekillerden hadsiz mektup

İran'da 65 milletvekili Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye bir mektup yazarak, Tahran'ın politikalarını eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sert bir şekilde uyarılmasını istedi. Milletvekillerine Türkiye'den cevap gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, "Siyasi popülizm yapmak yerine kendi hükümetinizin bölgede daha yapıcı, etkin, barışa ve istikrara katkı sunan politikalar izlemesi konusunda hassasiyet gösterin" diye mesaj gönderdi. Erdoğan, Yemen'de İran destekli Husi darbesiyle ilgili "İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil" demişti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...