Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Onlarca 16:9 var!

Onlarca 16:9 var!

GÜNDEM Haberleri

Marmara Denizi'nden çekilen bir fotoğraf, aslında İstanbul'un silüetini bozan onlarca gökdelen olduğunu gözler önüne serdi.

Zeytinburnu'ndan yükselen ve "Tarihî Yarımada"nın siluetini bozan 16:9 gökdelenleri uzun zaman Türkiye'nin gündemini meşgul etmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunları görünce kahroluyorum" demişti. Erdoğan'ı kahreden bu görüntü Beyoğlu'ndan görülebiliyordu. Oysa Marmara Denizi'nden bakıldığında durumun daha içler acısı olduğu ortaya çıktı. Deniz açıklarından çekilen bir fotoğraf aslında tarihi imajı bozan yıllar önce yapılmış onlarca gökdelen olduğunu gözler önüne serdi. Üstelik fotoğrafın çekildiği nokta İstanbul'a denizden giriş yapan turistlerin, şehri ilk gördükleri yer. Artık cruise gemileriyle şehre gelen yabancılar, zarif minareleri ve paha biçilemez kubbeleri değil gri beton yığınlarını görüyor. Bu karede turistlerin izlerini sürdüğü Türk-İslam mimarisi değil, sert hatlarıyla kasvet enjekte eden post-modern yapılar var.
PROST'UN DA EMELİ BUYDU
Aslında şehirde gerçekleşen bu tahribat on yıl önce değil, 80 yıl önce başladı. Yeni rejim, İslami bir mimarinin hâkim olduğu İstanbul'un modernizasyonu için Fransa'dan bir mimar ithal etti. İşe Ayasofya'nın çizimleri ile başlayan Mimar Henri Prost, Vatan, Millet, Fevzipaşa ve Ordu Caddelerinde 200 küsur cami, sayısız türbe, medrese, hamam ve sebili yıktırdı. Taammüden, Haliç'i sanayii sahası yaptı, Okmeydanı'nı gecekonduya açtı. Bilahare rant yükseldi ve bir daha da yama tutmadı...
Onlarca 16:9 var!

OLACAK İŞ Mİ YANİ?
Arkadaki gökdelenlerle kıyaslarsanız Kız Kulesi'nin kuleliği kalmamış. Canım iki buçuk katlı kule mi olur? nbsp;Hele bakın şu Bizansın yaptığına!
Onlarca 16:9 var!
ŞİRKET-İ HAYRİYE DE OLMASA
Anadolu tarafı da farklı değil, Göztepe Feneryolu sahillerinden tanıdık bildik tek oyuncu var: Dumanını savura savura giden şehir hatları vapuru. nbsp;
Fotoğraflar: İrfan Özfatura



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...