Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Toplam tohum ithalatı içindeki payı %10'un üzerine hiç çıkmadı

Toplam tohum ithalatı içindeki payı %10'un üzerine hiç çıkmadı

Ekonomi Haberleri

TÜRKTOB ve TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gençer, "İsrail'den ithal edilen tohumluğun miktarı hiçbir zaman toplam ithalatın yüzde 10'unu geçmedi" dedi

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Birileri bütün tohumluklar İsrail'den geliyormuş algısını oluşturmaya çalışıyorlar. Böyle bir şey yok. İsrail'den ithal edilen tohumluğun miktarı hiçbir zaman toplam ithalatın yüzde 10'unu geçmedi" dedi. Hibrit ile GDO'nun birbirine karıştırıldığını, hibritin zararlı bir şeymiş gibi sunulduğunu anlatan Gençer, tohumda dışa bağımlılık konusundaki iddialara değindi. Gençer, şöyle dedi: "Sanki tamamen dışarıya bağımlıyız hatta bağımlığımızın direkt İsrail'e bağlı olduğu ki, aslında 200 milyon dolarlık tohumluk ithalatımız var, bu 200 milyon dolar içinde İsrail'in payı 13 milyon dolar, yani yüzde 5,5-6,5 civarında ve zaten yıllara göre baktığınız zaman İsrail'den tohum ithalatımız yüzde 5 ila 10 arasında değişen rakamlarda olmuştur hep. Sektöre tamamen yabancı firmaların sahip olduğuyla ilgili yanlış bilgiler var."
Türkiye'deki tohumculuk sektörünün dünya ticaretindeki yerine dikkati çeken Gençer, şunları kaydetti: "Dünyada 45 milyar dolarlık tohumluk ticareti var ve biz bu 45 milyar dolar içerisinde 1 milyar dolarlık ticaret hacmiyle ilk 10'lar içinde yer alıyoruz. Gelmiş olduğumuz noktada 75'ten fazla ülkeye 150 milyon dolarlık tohumluk ihracatı gerçekleştiriyoruz, yaklaşık 200 milyon dolarlık da tohumluk ithalatımız var. 2005'li yıllara baktığınız zaman, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 30'lardayken, bugün bu oran yüzde 75'lere varmak üzere. Yüzde 73-74 oranlarındayız. 2002 yılında 145 bin tonluk sertifikalı tohumluk üretimimiz mevcutken, bugün bu rakamımız 776 bin ton seviyesine ulaştı."


Karatay bilmeden konuşuyor
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ı, kamuoyunun ilgiyle izlediğini ifade eden Yıldıray Gençer, "Çıkıyor diyor ki; 'Peygamber Efendimiz döneminde kromozom sayısı 14'tü, bugün 49'a çıktı ve artık bunu yerseniz hastalanırsanız.' Düşünün ki tüm insanlığın besin değeri olan buğdayla ilgili böyle bir iddia ortaya atıyorsunuz. Bu iddiadan sonra istediğimiz açıklamaları yapalım, maalesef kafalardaki soru işaretini silmek kolay olmuyor" dedi. Gençer, medyada ya da başka ortamlarda kamuoyunda birilerinin çıkıp tohumla ilgili konuştuğunu ama kendi meslek dalları olmadığı için derinlemesine bilgileri olmadığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla yanlış bilgiler tüm insanlığın ve ülkemizin gelecek nesillerinin beslenmesiyle ilgili belki de çok yanlış adımların atılmasına sebep oluyorlar"







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...