Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Musul operasyonunun tarihi belirlendi'

'Musul operasyonunun tarihi belirlendi'

DÜNYA Haberleri

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul operasyonunun ne zaman yapılacağına ilişkin tarihin belirlendiğini ancak bunu şimdilik açıklamayacaklarını söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Erbil'deki Başbakanlık Resmi Ofisi'nde gerçekleşen baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan İbadi, "Musul'u kurtarma operasyonunu" Kürt yönetimindeki kardeşleriyle görüşmek üzere Erbil'e geldiğini ifade ederek, "Musul topraklarının teröristlerin elinde olması ne bizim ne de Kürdistan'ın çıkarınadır. Musul'a yönelik her türlü tecavüzü reddediyoruz. Musul halkının özgürleştirilmesi için çalışmalıyız. Musul halkını hiçbir ayırım gözetmeden teröristlerin elinden kurtarmak istiyoruz. DEAŞ ise Musul halkını birbirine kırdırtmak istiyor" dedi.
Gazetecilerin Musul operasyonunun ne zaman başlayacağına yönelik sorusu üzerine İbadi, "Operasyonun ne zaman yapılacağına ilişkin tarih belirlendi. Ancak bunu şimdi açıklamak doğru olmaz. Operasyonun başlaması bazı faktörlere bağlıdır. Tikrit'te olduğu gibi düşmanın cesaretini kırmak istiyoruz. Musul'daki halkla da sürekli görüşüyorum. Orada da bazı gruplar var, operasyonun başlamasını bekliyor. Operasyon başlayınca onlar da bize destek verecek. Musul'un kurtarılması ve özgürleştirilmesinde şehir halkının çok önemli bir rolü olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"DEAŞ'ıngeri çekildiğini ve yok olmaya doğru gittiğini" dile getiren İbadi, "Artık tutunamadıkları için beklenen direnişi de sergileyemediler. O nedenle Tikrit'i alırken ciddi bir direnişle karşılaşmadık. Şehri aldıktan sonra polis güçlerine teslim ettik" ifadesini kullandı. nbsp;
"ERBİL İLE UYUMLU ÇALIŞIYORUZ"
Haydar el-İbadi, Kürt yönetimiyle ilişkileri de değerlendirdiği konuşmasında şunları kaydetti:
"Şartsız ve ön koşulsuz olarak Erbil ile Bağdat arasındaki uyumlu çalışmanın devam etmesi hususunda aynı noktadayız. Sayın Bölge Başkanı Barzani ve diğer hükümet yetkilileriyle konuştuk. İki taraf arasındaki askeri, güvenlik, ekonomik ve sosyal bütün kapıların açık kalması gerektiğini dile getirdik. Her konuda uyumlu çalışma içerisinde olacağız. Çünkü kaderimiz bir ve Irak da tek parçadır. Musul, Diyala, Tikrit ve diğer şehirlerde kaderimizin ortak olduğunu gördük."
İbadi, Peşmerge giderlerinin Irak bütçesinden karşılanması noktasında anlaşmaya vardıklarını, bunun yeni değil daha önce varılan bir uzlaşma olduğunu hatırlattı. Kürt yönetiminin bütçedeki payını alacağını dile getiren İbadi, "Bütçenin gönderilmesiyle ilgili bir sorun yok. Fakat elimizde yeteri kadar para yok. Kaynak sağlandığında Kürdistan bölgesinin payı gönderilecektir" dedi. nbsp;
"BAĞDAT YÖNETİMİ İLE MUTABIKIZ"
IKBY Başkanı Barzani ise görüşlerinin birbirine yakın olduğunu belirterek, "Irak'ın yararına olacak her konuda birlikte hareket etme ve uyumlu çalışma noktasında hemfikiriz. Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede de kararlılığımız tamdır. Bu konuda Bağdat yönetimiyle mutabıkız" dedi.
"Peşmerge Musul operasyonunda yer alacak mı?" şeklindeki soruyu Mesut Barzani, "Musul'un özgürleştirilmesi operasyonu için ortak bir komisyonun kurulmasına karar verdik. Bu komisyonda Kürdistan bölgesinden ve Irak hükümetinden askeri ve siyasi yetkililer yer alacak. Komisyon, Kürdistan bölgesinin Musul operasyonuna nasıl, ne şekilde ve hangi şartlarda katılacağını değerlendirecek. Şimdilik komisyonun toplanıp değerlendirmesini yapmasını bekliyoruz. Buna göre operasyona ilişkin kararımızı vereceğiz" yanıtını verdi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...