'HDP'nin barajı aşabilmesi için...'

'HDP'nin barajı aşabilmesi için...'

Politika Haberleri

Bugün YSK'ya aday listesini teslim edecek olan HDP barajı aşabilecek mi?

2015 genel seçimlerinin yaklaşmasıyla, Ankara kulislerinde en çok konuşulan konulardan biri 'HDP'nin barajı geçip geçemeyeceği' oldu. 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için aday listesini, diğer partiler gibi, bugün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecek olan HDP'de son durum ne?


HDP VE SEÇİM BARAJI TARTIŞMALARI


Yeni Şafak gazetesinin 'Ankara kulisleri'yle bilinen köşe yazarı ABDülkadir Selvi, bugünkü yazısında HDP'nin barajı geçip geçemeyeceğinin kritiğini yaptı.


Selvi, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Adana Başkonsolosu Espinoza'nın 8-10 Mart tarihleri arasında Diyarbakır'da yaptığı görüşmeyi, 7 Haziran seçimlerini ve çözüm sürecini de yakından ilgilendirmesi açısından mercek altına aldı.


O görüşmede verilen mesajlar üzerinden değerlendirme yapan Selvi, (Görüşmeye katılanlar isimlerinin yazılmamasını istediği için isimleri belirtmediğini ifade ederek) görüşmenin 'Çözüm süreci ve HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı' olmak üzere iki nokta üzerine odaklandığını ifade etti.
Yazının ilgili bölümü şöyle:


Bu seçimlerde iki nokta ön plana çıkıyor.


1-HDP barajı aşacak mı? 2-AK Parti Başkanlık sistemini getirecek bir oy oranına ulaşacak mı?


HDP'nin barajı aşması konusunda ilginç bir denge ortaya çıktı. HDP, Kürtlerden alabileceği oyu alıyor. Ama bu aşamada aldığı Kürt oyları HDP'nin barajı aşmasına yetmiyor. HDP'nin barajı aşabilmesi için Alevi oylarına ihtiyacı var.


Geçen seçimde muhafazakar oylara yönelen HDP bu kez, rotayı Türk solu ve Alevi oylarına kırdı. Bunda kısmen de sonuç almaya başlamıştı.


HDP'deki Alevi oyları bir süredir yükseliş halindeydi. Alevilerin yüzde 2.5'i HDP'yi tercih ederken son dönemlerde bu oran yüzde 15'e kadar yükselmişti.


Ta ki geçen haftaya kadar. Neden geçen hafta?


Çünkü CHP'de önseçim oldu ve Alevi adayları büyük bir başarı gösterdiler. Alevi oylarının HDP'ye geçişini durdurdu. Bu geçici mi yoksa kalıcı mı olacak, onu izlemekte yarar var. Çünkü Alevi oyları gitmediği sürece HDP barajı aşamıyor.


HDP'nin barajı aşabilmesi için Alevi oylarına ihtiyacı var. Onlar da bunun farkındalar. İzmir de bile Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına güçlü bir Alevi aday çıkarmaya hazırlanıyorlar.
nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...