Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga: 'Türkiye dostumuzdur'

/ Kaynak: AA
Kosova Cumhurbaşkanı Yahyaga: 'Türkiye dostumuzdur'

DÜNYA Haberleri  / AA

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga: 'Türkiye her zaman Kosova'nın dostu oldu ve dostu olarak kalmaya devam edecek'

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri son derece iyi olarak nitelendirerek,Türkiye'nin her zaman Kosova'nın ve Kosovalı'ların dostu olduğunu söyledi. Yahyaga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kosova-Türkiye ilişkileri ile Belgrad-Priştine arasındaki diyalog sürecini değerlendirdi. Türkiye'nin her zaman Kosova'nın dostu olduğunu ve dostu olarak kalmaya devam edeceğini ifade eden Yahyaga, Türkiye'nin, tüm demokratik süreçlerde Kosova'yı güçlü bir şekilde desteklediğini belirtti. Yahyaga, Kosova'daki savaşın ardından Türk yatırımcıların ülkeye önemli yatırımlar yaptığını kaydederek, Türk firmalarının telekomünikasyon, ulaşım ve bankacılık alanlarında Kosova'da önemli yatırımlarının olduğuna işaret etti.
Ülkedeki Türk yatırımlarının iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin en büyük göstergelerinden olduğunu söyleyen Yahyaga, bu yatırımların aynı zamanda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi ve Kosova'daki Türk yatırımlarının arttırılması için de mesaj niteliğinde olduğunu ifade etti.
Yahyaga, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkileri son derece iyi olarak nitelendirerek, Türkiye'nin her zaman Kosova'nın ve Kosovalı'ların dostu olduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bir diğer göstergesi olarak da Anadolu Ajansı'nın (AA) Arnavutça yayınına başlamasını gösteren Yahyaga, AA'nın Arnavutça yayınına başlamasıyla Arnavutça konuşan herkesi onurlandırdığını, bunun Arnavut toplumu için büyük önem taşıdığını kaydetti.
- "Sırbistan ile ilişkilerde ilerleme kaydedildi"
Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilere ilişkin, iki ülke arasında ilişkilerde göreve başladığı dört yıl önceki duruma oranla önemli ilerlemelerin kaydedildiğini ifade etti.
Kosova ile Sırbistan hükümetleri arasında Avrupa Birliği (AB) arabulucuğunda ve ABD'nin güçlü desteği ile Brüksel'de süren diyalog sürecine de değinen Yahyaga, bu diyalog sürecinin AB üyelik sürecine önemli katkı sağlayacağını, çünkü AB'nin üyelik için başlıca koşullardan birinin ülkelerin kendi aralarındaki sorunları çözmesi olduğunu vurguladı.
Yahyaga, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde yapılacak daha çok iş olduğuna dikkati çekerek, bu sürecin Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığını tanımasıyla taçlanacağını savundu.
Eski Yugoslavya ülkeleri arasında, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Bosna Hersek dışında tüm diğer ülkelerle ilişkileri bulunduğuna işaret eden Yahyaga, Bosna Hersek'e, Kosova'nın bağımsızlığını tanıma çağrısında bulundu.
- Kosova'yı 108 ülke tanıdı
Kosova'yı, bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından itibaren 108 ülkenin tanıdığına işaret eden Yahyaga, yedi yıllık dönemde, Kosova'nın birçok bölgesel ve uluslararası kuruluşa üye olduğunu söyledi.
Yahyaga, geçen yıl haziran ayında yapılan genel seçimlerin ardından, hükümetin altı ay sonra kurulduğuna işaret ederek, bunun Kosova adına iyi bir mesaj olmadığını ve başta AB ile İstikrar ve Ortaklık Antlaşması'nın imzalanması ve vize serbestliği olmak üzere birçok konunun ertelendiğini ifade etti.
Batı Balkan ülkelerinin ilk kadın cumhurbaşkanı olan Atifete Yahyaga, bugün bu görevdeki dördüncü yılını tamamlayarak, bu görevdeki son yılına giriyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...