CHP'de 103 kadın milletvekili adayı var

/ Kaynak: AA
CHP'de 103 kadın milletvekili adayı var

Politika Haberleri  / AA

CHP Parti Sözcüsü Koç, milletvekili aday listesine ilişkin, "3 engelli, 10 genç ve toplam 103 kadın adayımız var. 354 adayımız üniversite mezunu" dedi

nbsp;CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, partisininmilletvekili aday listesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, listelerin saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edilmesi gerektiğini hatırlatarak, CHP Parti Meclisi'ninaday listeleriyle ilgili çalışmasını aşağı yukarı tamamladığını söyledi. Koç, CHP'nin Şubat 2012'de yaptığı tüzük değişikliğiyle milletvekili adaylarının, yüzde 85 seçim bölgesinde, örgütteki tüm üyelere danışılarak belirlenmesi kararı alındığını söyledi.Kadın erkek eşitliğinin siyasetin de önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirten Koç, ''CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir karar aldı ve bu kararı da açıklamıştık. Bunun da uygulamasını gerçekleştirdi. 28 kontenjan adayından 3 büyükşehirdeki 7 seçim bölgesinin 1. sıralarına kadın adayların yerleştirileceğini ifade etmişti. Bu söz de tutuldu'' diye konuştu.Kadın aday sayılarının en fazla olduğu 5 seçim bölgesini ifade eden Koç, ''İstanbul 3. bölgede 8, İstanbul 2. bölgede 7, İstanbul 1. bölgede 6, Ankara 1. bölgede 5, Bursa'da 5 kadın adayımız var'' dedi.

Partinin milletvekili aday listesinde 3 engelli, 10 genç adayın olduğunu belirten Koç, ''Toplam 103 tane kadın adayımız var. Dörtte bir, beşte bir oranında, yüzde 20'nin üzerinde bir kadınaday profili, önemli bir kısmı da seçilecek noktalarda yer almış bulunuyor'' diye konuştu.

Adayların meslek ve öğrenim durumları

Öğrenim durumlarına göre aday dağılımıyla ilgili de değerlendirme yapan Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Listede yasal süreç içerisinde bazı eksiklerin tamamlanması veya teslim edildikten sonra da YSK'da bir zaman daha tanınıyor. O zaman dilimi içerisinde de eksik olan bir noktada tamamlanması hakkı veriliyor. Onları çıkardıktan sonraki istatistiği söylüyorum. 354 aday üniversite mezunu, 83 adayımız lise mezunu, 45 adayımız yüksek lisans mezunu, 28 adayımız yüksekokul mezunu. 15 ortaokul, 18 ilkokul mezunu adayımız listelerde yer aldı. TBMM'de partinin pozisyonu ne olursa olsun, hem üretkenlik temelinde hem de toplumun genel profilinin aday listelerine yansıması bakımından dengeli bir değerlendirme diye düşünüyorum.''

Meslek gruplarına göre milletvekili adayları arasında 91 avukatın, 62 mühendisin, 46 iş adamının, değişik mesleklerden 45 emeklinin, 43 doktorun yer aldığını belirten Koç, ''Bu arada doktorların ön seçimlerde bulundukları yerlerde ciddi bir başarı gösterdiğine tanık oluyoruz. Doktorluğun belki halkla ilişki bakımından daha farklı bir meslek dalı olduğu da örgüte dayalı ön seçim sonuçlarında ortaya çıkmış oluyor'' diye konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...