Ruanda Soykırımı'nın 21'inci Yıldönümü

/ Kaynak: AA
Ruanda Soykırımı'nın 21'inci Yıldönümü

DÜNYA Haberleri  / AA

'Ruanda Soykırımı'nda Hayatını Kaybedenler Anma Günü'nde ülke yönetimi halen Fransa, Belçika ve BM'den özür bekliyor

Ruanda'da 1994 yılında 800 bin ile 1 milyon arasında Tutsi ve ılımlı Hutu'nun radikal Hutular tarafından katledilişinin 21'inci Anma Yıldönümü'nde soykırımda hayatını kaybedenler nbsp;Ruanda ve dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen törenlerle anılıyor. Başkent Kigali'de soykırımda hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anılırken, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avusturalya'daki çeşitli üniversitelerde okuyan Ruandalı öğrenciler soykırım ile ilgili sempozyum, konferans ve anma törenleri organize ettiler. Ruanda'da 6 Nisan 1994'de Hutu kabilesine mensup Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesinin ardından radyo anonsları ile başlayan soykırım çağrıları ile birlikte Ruanda Ordusu'na mensup Hutular, ülkedeki Tutsi ve ılımlı Hutulara karşı 7 Nisan'dan itibaren 100 gün boyunca soykırım yaptılar.
- Soykırımda Belçika ve Fransa'nın rolü
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, Fransa'nın soykırımın ideolojik altyapısını hazırlamak ve bizzat uyguladığını bir çok kez dile getirdi.
Ruanda yönetimi halen Belçika ve Fransa'nın, yüzyılın soykırımının siyasi hazırlığında doğrudan rol alması, soykırımın ideolojik ve teknik alt yapısını oluşturmasından dolayı bu ülkelerden özür bekliyor.
Sadece Fransa değil, soykırımı engelleyemediği için Birleşmiş Milletler de (BM) başta Ruanda olmak üzere Afrika ülkeleri tarafından eleştiriliyor.
Fransa'nın 1 milyona yakın Ruandalı'nın soykırımla öldürülmesi karşısında attığı somut adımlar ise Paris'te söz konusu soykırımı araştıracak bir birim oluşturulması ve Ruanda eski İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa'yı yargılayarak 25 yıl hapis cezasına çarptırmak oldu.
Ruanda ise soykırım davasında asıl yargılanması gerekenin dönemin Fransa yönetimi olduğunu savunuyor.
Soykırımlar sonucunda 800 bin ile 1 milyon arası Tutsi ve ılımlı Hutu hayatını kaybetti. BM insanlığa karşı işlenen bu büyük soykırımın başlangıç tarihi olarak 7 Nisan tarihini kabul ederek her yıl 7 Nisan günü "Ruanda Soykırımı'nda Hayatını Kaybedenleri nbsp;Anma Günü" olarak kabul edildi.
Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame'ye bağlı güçler, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu bu kez de yönetimden güç alan Tutsiler'in intikam alacağı korkusu ile yüz binlerce Hutu komşu Zaire'ye sığındı.
Bir kısmı Ruanda'ya dönebilse de halen binlerce Hutu, Zaire'deki mülteci kamplarında uluslararası yardımlarla yaşam savaşı veriyor.
-Yüzyılın soykırımı
Ruanda'daki soykırım yüz yılın en büyük soykırımlardan biri olarak hafızalara kazındı. Balta ve kesici aletlerle yaralanarak ölüme terk edilen insanlar, kiliselerde boğulan ve kurşuna dizilen kadın ve çocuklar, gazetelerde yayınlanan ölüm listeleri tarihe geçti.
Hutu milliyetçilerinin Tutsileri aşağı-melez ırk olarak görmeleri sebebiyle başlayan ırkçı saldırılar, Tutsi bölgelerinde kalan verimli tarım alanlarının Hutularca ele geçirilme isteği ile birleşince soykırıma dönüşmüştü.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...