BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kayısının unu yapıldı bebek mamasına girdi

Kayısının unu yapıldı bebek mamasına girdi

Malatyalı sanayici, TÜBİTAK’tan aldığı destekle dünyada ilk kez kayısıdan un elde etmeyi başardı. Şimdi ise hedef bebek maması üretecek fabrikayı kurup Avrupa Birliği’ne kayısı unuyla yapılmış mamaları ihraç etmek...



> Mehmet Gel MALATYA- Dünyada kayısı yetiştiriciliğinde ilk üç merkezden biri olan Malatya, bir ‘ilk’i daha başardı. Kayısının döneri, pestili, kurusu derken şimdi de kayısının unu ve helvası yapıldı. Kayısıdan un elde etmeyi başaran Malatyalı sanayici, bu unu bebek mamasında kullanarak yepyeni bir pazar oluşturmayı planlıyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Mücahid Fındıklı, TÜBİTAK’ın doğrudan desteği altında yürüyen proje kapsamında Malatyalı bir sanayicinin bebek maması yatırımı yapmak üzere kolları sıvadığını açıkladı. Fındıklı, “Kayısıdan un elde edilmesi ilk defa yaşanan bir durum. Avrupa Birliği’nin bebek mamalarını bundan böyle Malatya’da kayısı unuyla hazırlayıp ihraç edeceğiz” dedi. TÜBİTAK geliştirdi Türk müteşebbisinin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak için çaba gösteren TÜBİTAK, bir süredir malatya kayısısı üzerinde yaptığı çalışmaları tamamladı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu-Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM)’ne bağlı Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmalar sonucu kayısı unu ve helvasıyla yepyeni ürün konseptlerine ulaşıldı. Malatya kayısısının özellikle Avrupa Birliği standartlarında işlenmesi, ambalajlanması ve sunumu için TÜBİTAK’la çalışmalar halinde olduklarını anlatan MTSO Başkanı Mücahid Fındıklı, bu şekilde güvenceli, daha kaliteli ürünü en uygun fiyatta ihraç imkanı bulacaklarını söyledi. AB’ye ihraç edilecek Yaş kayısının yüksek kalitede olması yüzünden reçel yapımında kullanılamadığını anlatan Fındıklı şunları aktardı: “Biz kayısıyı başka hangi türde çeşitlendirebiliriz diye sürekli düşünüyoruz. Bu yıl ilk defa küp şeker şeklinde kayısıları piyasaya süreceğiz. Kayısı ezmesini tamamladık. Kayısıyı sadece bir ürün olarak değil başka besin maddelerinde de kullanarak katma değerini yükseltmek istiyoruz. Türk girişimcisinin önünü açacak yeni projeler için 950 milyon dolarlık bir TÜBİTAK desteği söz konusu. Malatya’da bir firmamız TÜBİTAK’la iş birliği halindeydi. Gerekli maddi destek bu firmamıza tahsis edildi. Çalışma sonunda kayısıdan un elde edildi. Bu unu öncelikle bebek mamalarında kullanabilmek için harekete geçildi. Yatırımcı arkadaşımıza yer tahsisi yaptık. Şimdi bebek maması fabrikası kuruyor. Kayısı unundan bebek maması hazırlayacak. Ve Avrupa Birliği’ne ihraç edecek.” 300 bin kişinin geçim kaynağı Kayısının Malatya için önemi çok büyük. Çünkü şehirde 60 bin kişi direkt kayısı işiyle uğraşıyor. Aileleri de hesaba kattığınızda bu rakam 300 bine çıkıyor. Şehrin nüfusunun yarısı geçimini kayısıdan gelecek paraya bağlayınca kayısıdaki fiyat dalgalanmaları haliyle sosyal hayatı da etkiliyor. Bu yıl üründe bolluk yaşanıyor. Dolayısıyla fiyatlar da geriye gitmiş. Zira kayısının kilosu geçen yıl 2 milyon 800 bin lira iken bu yıl 2 milyon liraya alıcı buluyor. İhracatta ise Malatya kayısıdan 150 milyon dolar para kazanıyor. Kayısı çekirdeğinin ihracatı ise 50 milyon dolar getiriyor. Bu yıl hedef 3 bin ton yaş kayısı ihracatını 5 bin tona çıkarmak. Tam bir besin deposu Faydası saymakla bitmeyen kayısı, beynin düzenli olarak çalışmasını sağladığı gibi stresi azaltıyor, karaciğerin tahrip olan kısımlarını tamir ediyor. Kansızlığa karşı tavsiye edilen kayısı, böbreklerde taş oluşumunu önlüyor. Kansere karşı koruyu bir etkiye sahip olan kayısı; 9 ayrı element, 3 ayrı vitamin ve protein deposuyla güçlü bir besin yapısına sahip.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 103235
    % 2.07
  • 4.7171
    % 0.01
  • 5.5018
    % -0.57
  • 6.2889
    % -0.17
  • 197.827
    % 0.14
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT