Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kanuna uygun olmayan kararlar yerine getirilmiyor'

/ Kaynak: AA
'Kanuna uygun olmayan kararlar yerine getirilmiyor'

GÜNDEM Haberleri  / AA

ESB Genel Sekreteri Kent, "Mahkeme kararı olmasına rağmen bu kararlar kanuna uygun verilmediği takdirde işletmeler tarafından yerine getirilmiyor" dedi.

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı sosyal paylaşım sitelerine erişimin engellenmesine yönelik karara ilişkin eleştirilere yanıt verdi.

Kamu kurumlarıyla ortak çalışmalarına rağmen organik bir bağlılıklarının bulunmadığını belirten Kent, birliğin Türkiye'de internet erişim hizmeti veren ve abonesi olan işletmeler tarafından kurulduğunu ifade ederek, abonesi olmayan fakat yetkilendirme belgesi alan işletmelerin de üye olarak kaydedildiğini anlattı. Kent, ESB'nin yönetim kurulunun 9'u büyük internet erişim hizmeti veren işletmelerin temsilcilerinden, ikisi de küçük işletmelerin seçtiği üyelerden oluştuğunu belirtti.

"ESB, mahkemeler ile işletmeler arasında aracı konumunda"

ESB'nin, mahkemeler ile erişim hizmeti veren işletmeler arasında aracı konumunda olduğuna işaret eden Kent, şunları kaydetti:


"Kanun, 'koordinasyon görevini yapar' diyor, mahkemeler ile işletmeler arasında koordinasyon görevini yapıyoruz. Kendisi, erişim engellemeyle ilgili hiçbir karar ya da faaliyette bulunamıyor. Siyasiler, bize emir ve talimat veremez, mahkeme kararı olmadan erişim engelleme kararı uygulatamaz. Ancak Kanunda belirtilen, toplum sağlığını doğrudan etkileyen durumlarda İlaç ve Tıbbi Cihaz nbsp; Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Kurulu gibi bazı kurumların aldığı karara göre erişim engelleme yapılabilir."

"Kanuna uygun olmayan kararlar yerine getirilmiyor"

Kanunda, hükümetin ya da bir başka kurumun ESB'ye erişim engelleme konusunda talimat vermesine yer verilmediğini vurgulayan Kent, şöyle konuştu:


"Dolayısıyla hükümetin hukuken böyle bir talimat vermesi mümkün değil. Biz, işletmelere böyle bir kararı iletsek, işletmeler buna itiraz ederler. Kaldı ki birçok mahkeme kararı olmasına rağmen bu kararlar kanuna uygun verilmediği takdirde işletmeler tarafından yerine getirilmeyerek, mahkemelere itiraz edilmektedir. Erişim engelleme faaliyetleriyle ilgili mahkeme kararlarını yerine getiren ESB'ye ya da işletmelere, Cumhurbaşkanlığı, hükümet ya da bakanlıkların kesinlikle bir etkisi olmamaktadır."

"YouTube ve Twitter'dan, Facebook hassasiyeti bekliyoruz"

Mahkeme kararlarının Twitter, Facebook, YouTube gibi sosyal paylaşım sitelerinin mahkeme kararlarını uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kent, Facebook'un Türkiye'deki avukatlarıyla uyumlu bir şekilde çalıştıklarını kaydetti.

Çıkarılan içeriğin dünyanın hiçbir yerinde görülemediğini belirten Kent, "YouTube ve Twitter yetkililerinden Facebook'un, Türk mahkemelerinin aldığı kararlarının uygulanmasında gösterdiğini hassasiyetinin aynısını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"Google'dan 'cache'lerin temizlemesini istiyoruz"

Kent, arama motoru Google'un ise diğer web sitelerinden bilgi topladığını belirterek, "Aramalara hızlı ulaşmak için o içeriği cacheliyor (ön bellek). Dünya üzerindeki sitelerden aldığı verilerin, kendi serverlarında bir miktarını tutuyor. İçerik sağlayıcılar, içerikleri çıkarsalar bile Google aramalarında görülebiliyor. Türk mahkemelerinin, Google'dan istediği, bu cacheleri temizlemesi" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki uygulamalar

İngiltere'deki sokak olayları, Fransa'da Charlie Hebdo olayı, ABD Başkanı Barack Obama'ya tehdit gibi pek çok olayda çok sayıda hesabın kapatıldığını anımsatan Kent, "Terör örgütleri sosyal medyayı aktif kullanıyor. Buna karşı farkındalık yaşatmak sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde sorun. Sosyal medya şirketlerinin buna izin vermemesi gerekiyor" diye konuştu.

Sansüre karşı olduklarını dile getiren Kent, "Böyle bir şeyin olması mümkün değil, böyle bir şey talep de etmiyoruz ama sosyal medya, terör örgütlerinin istismarlarına da açık olmamalı. Bu konuda kurallar netleştirilmeli, daha hassas ve hızlı davranılmalı. Nitekim Şehit Savcımızın görüntülerine ilişkin mahkeme kararında belirtilen içeriklerin çıkartıldığının bildirilmesi halinde sosyal paylaşım sitelerine erişim tekrar sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...