Leyla Zana-Hatip Dicle aday mı?

Leyla Zana-Hatip Dicle aday mı?

Politika Haberleri

HDP'de en çok merak edilen konulardan biri Leyla Zana ile Hatip Dicle'nin adaylığıydı. Leyla Zana aday olurken, Hatip Dicle'nin ismi listede yer almadı.

HDP milletvekili adaylarının tam listesini açıkladıktan sonra bu sorunun cevabı da ortaya çıktı. HDP'ten Leyla Zana aday olurken, Hatip Dicle'nin listede olmadığı görüldü. Leyla Zana'nın Diyarbakır'dan aday olması bekleniyordu. Ancak Leyla Zana Ağrı birinci sıraya konuldu.

Leyla Zana-Hatip Dicle aday mı?

LEYLA ZANA KİMDİR?

Leyla Zana 3 Mayıs 1961 tarihinde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde doğdu. 1975 yılında, 14 yaşında iken Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlendi. Okuma yazmayı sonradan öğrenen Leyla Zana 1991'deki genel seçimlerde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile partisinin ittifakı sonrasında milletvekili seçildi.

TBMM yemin töreninde, başında Kürt bayrağının renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe tamamlaması nedeniyle tepkiyle karşılandı.

1994 yılında, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı. Avrupa Birliği süreciyle birlikte yoğunlaşan çabalar sonucunda ve AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılandı. Zana ve arkadaşları 10 yıl önce verilen 15'er yıllık hapis cezaları olduğu gibi onaylanarak cezaevinde kaldılar. Haziran 2004'te serbest bırakıldı. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili seçildi. 1995 yılında Sakharov ödülüne layık görülen Leyla Zana ödülünü 2004 yılında Avrupa Parlamentosunda aldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...