Selimiye'ye 16 yıl sonra mahya asılacak

/ Kaynak: AA
Selimiye'ye 16 yıl sonra mahya asılacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Selimiye Camisi'ne 16 yıl aradan sonra mahya asılacak.

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kutlu Doğum Haftası kutlamaları çerçevesinde uzun yıllar mahya asılmayan Selimiye Camisi batı minaresinin mahyalanacağını söyledi. Minarelerin teknik açıdan değerlendirildiğini ve mahya asılmasına uygun olan iki minarenin belirlendiğini ifade eden Güneren, şöyle konuştu: "Selimiye Camisi minarelerine yaklaşık 16 yıldır mahya asılamıyordu. Minarelere zarar gelmemesi için bu tedbir alınıyordu. Uygun mahyanın hesaplanması sonrası bu yıl Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle mahyaya Diyanet İşler Başkanlığının belirlediği 'Alemlere rahmetsin' yazısı Vakıflar Genel Müdürlüğü personelince hazırlandı. Bu hafta içerisinde mahya batı minarelerine asılacak. Mahya ile eşsiz Selimiye ayrı bir görünüme bürünecek." Güneren, mahya uygulamasının ramazan ayında da sürdürülebileceğini kaydetti. Mimar Sinan'ın büyük bir ustalıkla Kavak Meydanı olarak anılan tepeye inşa ettiği Selimiye Camisi, Yunanistan'ın Edirne'ye yakın topraklarından da görülebiliyor. Mahyanın da yine bu bölgelerden görülebileceği tahmin ediliyor.
- Selimiye, mimaride son nokta
Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor. 2. Selim'in emriyle 1568 - 1575'te yaptırılan cami, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor. Kesme taştan yapılan ve iç bölümüyle bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metrekarelik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde, en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor. Cami, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında, şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkat çekiyor. Selimiye Camisi'nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...