BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bu helva bilek ister!

Bu helva bilek ister!

Selçuklu ve Osmanlı padişahlarının damak zevkleri ve misafirlerine ikram için saraylarda özel yetiştirilmiş ustalara yaptırdıkları çekme helvası, Kastamonu’da aynı yöntemle üretilerek vatandaşlara sunuluyor.



KASTAMONU- Selçuklu ve Osmanlı padişahlarının damak zevkleri ve misafirlerine ikram için saraylarda özel yetiştirilmiş ustalara yaptırdıkları çekme helvası, Kastamonu’da aynı yöntemle üretilerek vatandaşlara sunuluyor. Günde yaklaşık 10 ton üretilen ve ili ziyaret edenlerin almadan gitmediği çekme helva, yabancı turistlere de henüz Türkiye’ye ayak basmadan Türk Hava Yolları uçaklarında ikram ediliyor. Uçaktaki ikramla tanıdıkları bu yöresel tatlıyı çok beğenen turistler, Kastamonu’ya özellikle çekme helva almak için geliyor. Helvanın üreticilerinden Hayri ve Erdem Bülbül, modern fabrikalarda ürettikleri çekme helvayı İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya gibi illerde açtıkları satış mağazalarında Türk halkının damak zevkine sunuyor. Gerçek anlamda Kastamonu Çekme Helvası’nı yapmanın çok zor olduğunu söyleyen Hayri Bülbül, bu helvanın özel yetiştirilen 5 usta tarafından yapıldığını, ustaların saatlerce kollarında çekerek tatlıyı kıvamına getirdiklerini söyledi. Geçmişten günümüze... Ağdalanmış şeker halkası ve un bulunan büyük bir bakır tepsinin etrafında, saraylarda özel yetiştirilmiş 5 usta tarafından, dua okuduktan sonra yoğurma işlemine başlanırdı. Ustaların saatlerce kollarında uzatıp çekerek yaptıkları helva, bir süre bekletildikten sonra tepsilere konularak hazır hale getirilirdi. Daha sonraki zamanlarda, kandil ve ramazan ayının son cumasında, ölüm, doğum, nişan, düğün gibi özel durumlarda çekme helvası yapılarak dağıtılmaya başlandı. Bu gelenek halen Kastamonu’da devam ediyor.
Reklamı Geç
KAPAT