Sultan II. Abdülhamid'in çektirdiği fotoğraflar sergide

/ Kaynak: AA
Sultan II. Abdülhamid'in çektirdiği fotoğraflar sergide

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi, 13 Nisan'a kadar gezilebilecek.

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid döneminde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi, Edirne'de açıldı. Valilik ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda, 1890'dan 1908 yılına kadar tarihlenen 68 fotoğraf sergileniyor. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, açılış öncesi yaptığı konuşmada, sergi için 6 aydır hazırlık yaptıklarını söyledi. Geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildiğini belirten Şahin, "Sultan II. Abdülhamid Han ruhu şad olsun, çok büyük insan. Buraya özel fotoğrafçısını göndererek kentteki tarihi eserleri ve manzaraları tespit ettirmiştir. Bizde 100, 110 yıl sonra onun tespit ettirdiği fotoğrafları büyüterek sunuyoruz. Bunu sunmanın da onurunu duyuyoruz. Sergiyle ilgili bir katalog da hazırladık. Bunu da sunacağız" diye konuştu.
Şahin, Osmanlı Devleti'nin fotoğrafçılık konusunda da ileride olduğunu kaydetti.
IRCICA Genel Direktörü Halit Eren ise kültür mirasının korunması ve tanıtılmasıyla ilgili benzer çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Edirne sergisindeki fotoğraflarda 100 yıl öncesinin görüleceğini belirten Eren, "O günkü mahalleleri, 100 yıl önceki köprüleri, çeşmeleri, hükümet binalarını, okulları sergimizde göreceğiz. Sergimizde 250 fotoğrafın içerisinden seçilmiş 68 fotoğraf sunuluyor. Bu sergimiz bundan sonra Edirne'de kalacak ve zaman zaman çeşitli etkinliklerde valilik bunu sergileyecek. Sergide, 19. asrın ikinci yarısından sonra 20. asrın Balkan Harbi'ne kadar çekilmiş fotoğraflar yer alıyor" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Eren, Vali Şahin'e Kudüs fotoğraflarının yer aldığı katalog albüm hediye etti.
Şahin, Eren, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin'in katılımıyla kurdele kesiminin ardından sergi açıldı.
Öte yandan sergiyi ziyaret eden bazı vatandaşlar, çocukluğunun geçtiği alanların yer aldığı fotoğrafları büyüteçle inceledi.
Sergi, 13 Nisan'a kadar gezilebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...