BAE'den Yemen'e yönelik operasyona katılma çağrısı

/ Kaynak: AA
BAE'den Yemen'e yönelik operasyona katılma çağrısı

DÜNYA Haberleri  / AA

BAE Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayid Al Nahyan, Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyona iştirak etmeyen "kardeş ülkeler"e katılım çağrısı yaptı.

Abu Dabi'de Yemenli mevkidaşı Riyad Yasin ile ortak basın toplantısı düzenleyen Al Nahyan, "Konumunu geri kazanabilmesi için bugün ve yakın gelecekte Yemen ile hareket edeceğiz. Bu çerçevede, kardeş ve dost ülkeleri operasyona katılmak için bu elverişli durumu görmeye çağırıyorum" dedi. Yemen'deki tarafları diyalog masası etrafında toplayacak, Husilerin silah bırakmasını sağlayacak bir BM kararı çıkmasını temenni ettiklerini dile getiren Al Nahyan, Yemenlilerin yaşadıkları sıkıntıların sorumlusunun Husiler olduğunu savundu. Yemen için sunulan BMGK karar tasarısının oy çoğunluğuyla kabul edilmesini umduğunu belirten Al Nahyan, meşruiyetinin görmezden gelinmesi durumunda koalisyonun gücünü dünyaya göstereceğini ifade etti.
Yemenli taraflardan herhangi birinin diyaloğun dışında kalmasının mümkün olmadığını söyleyen Al Nahyan, ülkesinin, "Yemen'deki meşruiyeti desteklemek ve taraflara diyaloğa katılımı dayatmak" için operasyona iştirak ettiği yorumunu yaptı.
Al Nahyan, "İran'ın Arap ülkelerine müdahalesine" ilişkin bir soruya ise, "Bazıları bu meselenin dallanıp budaklanması için çalışıyor. Biz kimseye saldırmadık, evimizde saldırıya uğradık. Bugün Yemen'in yanında yer almasaydık pişman olacaktık" yanıtını verdi.
- "Bu savaş devam etmeyecek"
Yemen Dışişleri Bakanı Yasin de "Bu savaş devam etmeyecek. Yemenlilerin geleceği için aklı başında herkese katılım çağrısı yapacağımız bir diyalog olacak" dedi.
Yasin ayrıca Yemen'in eski BAE Büyükelçisi ve Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih'in, BAE'deki görevinin bittiğini ve dokunulmazlığının kaldırıldığını aktardı.
Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Hadi, Aden'i geçici merkez ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı.
Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...