"Erdoğan'ın İran'a önerisi çözüm modeli olabilir"

/ Kaynak: AA
"Erdoğan'ın İran'a önerisi çözüm modeli olabilir"

GÜNDEM Haberleri  / AA

Erdoğan'ın İran ziyaretinde "Tarafları masaya oturtarak bu kana son verelim" demesi Ortadoğu'daki dengeleri düzenleyecek bir öneri olarak değerlendirildi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Uzmanı Abdullah Yeğin, Yemen krizinde barış için ortak hareket etme kararı alan Türkiye ve İran'ın başarılı olması halinde diğer bölgesel sorunlara örnek olacağını söyledi. Yeğin "Erdoğan'ın İran'a önerisi çözüm modeli olabilir" dedi.

Suudi Arabistan'ın Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilerlemesini durdurmak amacıyla 26 Mart'ta Yemen'e başlattığı askeri operasyona destek verdiğini ilan eden Ankara'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Nisan'da İran'a yaptığı ziyaret sonrası taraflar arasında arabuluculuk ve ateşkes için Tahran yönetimiyle ortak hareket etme kararı alması Yemen'de ibreyi askeri çözümden diplomatik çözüme yöneltti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Nisan'da İran'a yaptığı ziyarette İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı ortak basın toplantısında, "Ölen de, öldüren de Müslüman. Vuruşan tarafları masaya oturtarak bu kana son verelim" demesi, uzmanlar tarafından Ortadoğu'daki dengeleri yeniden düzenleyecek bir öneri olarak değerlendirildi.

SETA Dış Politika Uzmanı Abdullah Yeğin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerisinin Yemen'de başarılı olması halinde diğer bölgesel krizlere de model teşkil edeceğini ifade etti.

Yemen kriziyle taraflar arasında gerginliğin arttığını hatırlatan Yeğin, "Cumhurbaşkanı'nın İran ziyareti öncesi taraflar arasında gerginliğin artmasına neden olan son olay Yemen oldu. Ancak ziyaret esnasında konu ile ilgili varılan prensip mutabakatı iki ülke ilişkilerinin bölgesel düzeyde de daha iyi hale gelmesi için bir fırsat da doğurdu" diye konuştu.

Abdullah Yeğin şöyle devam etti:

"Türkiye ve İran'ın Yemen konusunda arabuluculuk yapma ve çatışan tarafları bir araya getirme konusunda çaba sarf etme konusunda mutabakata varmış olması oldukça önemlidir. Eğer bu girişim başarı ile neticelenirse diğer bölgesel sorunlar için de bir örnek teşkil edebilir. Bu da bölgenin en önemli iki gücü olan Türkiye ve İran arasında yeni bir sürecin başlatıcısı olabilir. Bunun gerçekleşmesi hem iki ülke hem de bölge için oldukça olumlu sonuçlar doğuracaktır."

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...