Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

TÜBİTAK eski başkanı Yücel Altunbaşak serbest

TÜBİTAK eski başkanı Yücel Altunbaşak serbest

GÜNDEM Haberleri

TÜBİTAK soruşturmasında gözaltına alınan eski başkan Prof. Dr. Yücel Altunbaşak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen TÜBİTAK eski Başkanı Yücel Altunbaşak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, nbsp; TÜBİTAK'la ilgili soruşturma kapsamında, bu sabah bir süre önce görevinden ayrılan eski TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile Osman K. ve Eren Y.'yi gözaltına almıştı.

Gözaltına alınan zanlılardan Osman K.'nin Altunbaşak'ın eski özel kalem müdürü olduğu, Eren Y.'nin ise TÜBİTAK bünyesindeki Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptığı öğrenildi.

BAKAN IŞIK: GÖREVDEN AYRILMASININ SORUŞTURMAYLA İLGİSİ YOK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Altunbaşak'ın 4 gün önce görevden ayrılmasının soruşturmayla ilgisinin olmadığını söyledi.

''NEYLE SUÇLANDIĞINI ŞU AN BİLMİYORUM''

Altunbaşak'ın, neyle suçlandığını şu an itibarıyla bilmediğini dile getiren Işık, "Biliyorsunuz, yargı süreci, yürütmeden bağımsız. Ben de buradan gittikten sonra neyle suçlandığına yönelik bilgi almaya çalışacağım. Şu anda TÜBİTAK'ta yürütülen pek çok soruşturma var. Muhtemelen bu soruşturmalarla ilgili bilgisine başvurulma durumu vardır. Buradan ayrıldıktan sonra bilgi almak için çalışma yapacağım" ifadelerini kullandı.

Altunbaşak'ın görevden ayrılmasıyla ilgili yaklaşık 20 gün önce karşılıklı mutabakat sağladıklarını belirten Işık, "Bu bir rastlantı. Bunun TÜBİTAK Başkanlığından ayrılmasıyla ilgili bir durum olmadığını söyleyeyim" diye konuştu.

HASAN PALAZ'IN GÖZALTINA ALINMASI

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın bir kaç gün önce "Böcek Soruşturması" kapsamında gözaltına alınmasıyla ilgili gelişme olup olmadığına ilişkin soruya da yanıtlayan Işık, Palaz'ın gözaltına alınmasıyla ilgili birkaç farklı konu bulunduğunu bildirdi.

Bakan Işık şunları kaydetti:

"Hasan Palaz'ın gözaltına alınması ile ilgili bildiğim kadarıyla birkaç farklı konu var. Bunlardan bir tanesi böcek raporunun sahte çıkması ki bunu biz de özellikle incelettik. Maalesef böcek raporunun, TÜBİTAK'ta kimyasal analizleri yapacak bir altyapı olmadığı halde sanki kimyasal analizleri yapacak bir altyapı varmış gibi, ABD'deki bir internet sitesinde 'Bu kimyasal analiz nasıl yapılır ' diye bir dokümanı sanki kimyasal analiz raporuymuş gibi dava dosyasına koymuşlar ve burada bir sahte rapor üretmişler. Bunu biz tespit ettik. Tabii şu anda yargı süreci devam ediyor ama TÜBİTAK olarak baktık ki olmayan bir altyapıyla, olmayan bir laboratuvarda bir sahte rapor üretilmiş. Dolayısıyla bu tabii savcılıkta. Zaten soruşturma aşamasında bunu değerlendirdi."

"BÖCEK RAPORU KESİNLİKLE SAHTE"

Söz konusu raporun kesinlikle sahte olduğunun altını çizen Işık, bunun TÜBİTAK tarafından çok titiz bir çalışma sonucunda ortaya konulduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti:

"O alanda altyapısının olmadığı yerde, rapora imza atan kişi de zaten bu noktada TÜBİTAK'tan böyle bir altyapı olmadan, böyle analizler yapılmadan bu raporun yazıldığını arkadaşlarımız tespit ettiler. Bunların tabi tamamı yargı süreci, bizim dışımızda gelişen olaylar. Bizim sorumluluğumuz, olayların gerçeği nedir Olayların gerçekten nasıl olduğu ve ne yapıldığını ortay koymak. Ondan sonrasında kim suçlu, kim suçsuz buna karar verecek merci biz değiliz yargı. Bu konuda yargının işini büyük bir titizlikle ve dikkatle yaptığını düşünüyorum. Ama bizim sorumluluğumuz bu konu ile ilgili gerekli olan her türlü çalışmayı yapıp gerçeklerin ortaya çıkması için gayret göstermek."

İSTİFASINI DA BAKAN IŞIK AÇIKLAMIŞTI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, geçtiğimiz cuma günü katıldığı bir televizyon programında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın karşılıklı mutabakatla görevinden ayrıldığını duyurmuştu.

YÜCEL ALTUNBAŞAK KİMDİR?

Prof. Dr. Yücel Altunbaşak 1971 yılında Kayseri'de doğdu. 2009-2011 yılları arasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Rektörlük görevini yürüten Altunbaşak, Ağustos 2011'den bu yana TÜBİTAK Başkanı olarak görev yaptı. Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi'nden 1992'de yüksek şeref derecesiyle aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Rochester Üniversitesi'nden sırası ile 1993 ve 1996'da yine yüksek şeref derecesi ile tamamladı. Temmuz 1996'da Hewlett–Packard Araştırma Laboratuvarlarına katıldı. Aynı dönemde Stanford ve San Jose Devlet Üniversitelerinde danışman yardımcı doçent olarak dersler verdi.

Silikon Vadisi'nde üç sene çalıştıktan sonra akademiye geçen Prof. Dr. Altunbaşak, 1999 yılında, Georgia Institute of Technology'de (GATECH) yardımcı doçent olarak işe başladı. 10 sene GATECH'de görev yapan Altunbaşak, bir yandan da endüstri ile çok yakın bir çalışma yürüttü. Uydu ve kablo TV şirketlerine MPEG video sıkıştırıcı cihazı üreten bir firma, Prof. Dr. Altunbaşak'ın geliştirdiği ürün prototipini lisanslayarak başarılı bir şekilde satışına başladı. 2003-2006 yaz aylarında Sabancı Üniversitesi'nin Network Öğretim Üyesi kadrosunda çalıştı. 2006 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Altunbaşak, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, LCD TV'ler için TÜSİAD Jüri Özel Ödülüne layık görülen "Pixellence" markalı görüntü işleme projesinin başlatılmasına öncülük etmiş ve bu projeyi geliştiren takıma liderlik yaptı.

Alanının en prestijli dergilerinde editörlük ve mesleki örgütlerde başkanlık yapan Altunbaşak'ın çok sayıda akademik onur, ödül ve taltifleri bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...