Kuyumcuları sevindiren karar

/ Kaynak: AA
Kuyumcuları sevindiren karar

Ekonomi Haberleri  / AA

Darphane Genel Müdürlüğünün haftanın her günü piyasaya altın verme kararı, kuyumcular tarafından olumlu karşılandı.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün haftanın belli günlerinde yaptığı altın sipariş alımını haftanın bütün günlerine yayma kararı, kuyumcu esnafınca olumlu karşılandı.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darphanenin aldığı yeni kararın piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi.

Özellikle altının değer kaybettiği zamanlarda vatandaşların altına adeta hücum ettiğini, darphanenin de belli günlerde sipariş aldığı için piyasada altının karaborsaya düştüğünü dile getiren Başman, "Bazen darphane, verilen siparişlere yetişemiyordu. Bunda haftanın belli günlerinde piyasaya altın vermesinin etkisi fazlaydı. Kuyumcuların haftalarca sipariş ettikleri altını alamadığı ve sıra beklediği zamanlar oluyordu. Bu da tabii ki fiyatlara olumsuz yansıyordu" diye konuştu.

Darphanenin haftalık 2,5 ton altını piyasaya sürdüğünü, bu bittiği zaman kuyumcuların diğer haftayı beklemek zorunda kaldığını dile getiren Başman, şunları söyledi:

"Darphanenin aldığı bu kararı uygulamaya başlamasıyla piyasada altın bulamama gibi bir durum kalmayacak. Bu da fiyatlara yansıyacaktır. Talebin arttığı zamanlarda birçok meslektaşımız vatandaşları eli boş göndermek zorunda kalıyordu. Elinde mal olan da ya satmıyor ya da üzerine işçilik koyarak satıyordu. Bu kararla birlikte bu tür durumlar yaşanmayacak. Ayrıca darphaneden altın alamadığı için korsan altına yönelme de azalacak ancak bu konudaki tek sorun, ani talep artışlarına darphanenin altın yetiştirip yetiştiremeyeceği."

"Altında düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz"

Altının gram fiyatının 102 lira civarına kadar çıktığını ancak bu çıkış trendinin yakın zamanda tersine döneceğini tahmin ettiklerini dile getiren Başman, şöyle devam etti:

"Altının onsunun bin 20 dolara kadar gerileyeceği yönünde tahminler var. Biz de düşüş yaşanacağını tahmin ediyoruz. Ancak ons fiyatının dolar üzerinden değerlendirilmesi durumu olumsuz etkiliyor. Altının ons fiyatı düşse bile doların yükselmesi altının düşmesini önlüyor. Her ikisinin de paralel bir çizgi izlemesi altının fiyatının düşmesini sağlar. Yoksa tek taraflı düşüş piyasaya fazla etki etmez."

Kuyumcu Yılmaz Gizir ise darphanenin aldığı kararın uygulanmaya başlamasıyla piyasada altın sıkıntısının önüne geçileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle düğün sezonu ve altının gram fiyatının düştüğü zamanlarda vatandaşlarımızın aşırı altın talebine yetişemiyoruz. Elimizdeki altınlar bitince birçok müşterimizi geri çevirmek zorunda kalıyorduk. Bazı arkadaşlar ise ellerinde mal kalmayınca karaborsa altına yönelmek zorunda kalıyordu. Elinde mal kalan ise üzerine işçilik koyup kar etmeye çalışıyordu. Alınan bu kadar uygulanmaya başlandığında artık karaborsa altın dönemi kapanacaktır. Biz de vatandaşların taleplerini rahatça karşılayabileceğiz."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...