Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dolarla sıkıştırıyorlar

Dolarla sıkıştırıyorlar

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki toplantısında "faize dokunmayacağının" anlaşılması üzerine lobi harekete geçti.

Küresel piyasalarda değerlenmeye devam eden dolar, dün iç piyasada 2.70'i aşarak yeni zirvesini gördü. Hafta başında 2.82 lira düzeyinde hareket eden avro da, dün 2.8650 liraya kadar yükseldi. Merkez Bankası önceki gün doların 2.69'u görmesi üzerine devreye girmiş, 22 Nisan'da geçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında döviz depo faiz oranlarında ölçülü bir indirim ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını duyurmuştu. Bu açıklamalardan "faiz" sinyali alamayan piyasa oyuncuları, Merkez Bankası'nı 22 Nisan öncesi sıkıştırmak için dövizde spekülatif alımlara geçti. Bu etkiyle dolar, 2.7180 ile bütün zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Son yükselişin, "siyaset cephesinden herhangi bir eleştiri gelmeden gerçekleşmesi" de dikkati çekti. Son aylarda Merkez Bankası'nın yapacağı PPK toplantısı öncesinde de benzer hareketler yaşanmış, "faiz artışı yönünde kararlara zorlamak nbsp;için" döviz piyasasında "faiz lobisi"nin alımları gözlenmişti.


NİHAT ZEYBEKCİ:

Kur, kendi dengesini bulacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Kurla ilgili yaşananlar, dünyadaki gelişmelere bağlı. Türk lirası kaynaklı değil. Bundan dolayı bir endişeniz olmasın. Kur kendi dengesini bulacaktır" dedi. Dolardaki hareketin mutlaka enflasyona etkisi olacağını belirten Zeybekci, "10 puanlık artışın etkisi 1 puan olur. Ama nisanda kura rağmen yıllık düşüş devam edebilir" diye konuştu.
YİĞİT BULUT:

2.63'ün üstü spekülatif

ALP KELER:
Güçlü doları nbsp;

ABD istemez
? AK Portföy Genel Müdürü Alp Keler, "Doların küresel anlamda güçlenmesi, ABD ekonomisindeki toparlanmayı sekteye uğratabilecek bir faktör. Nitekim önümüzdeki süreçte ABD büyümesinin bu duruma bağlı olarak ivme kaybetmesi bekleniyor. Dolayısıyla dolardaki değerlenme eğiliminin daha yavaş bir patikada sürebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.










UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...